Při cestě do Rakouska si nezapomeňte roušky. V obchodech i MHD jsou tam stále povinné

Čeští turisté plánující navštívit v následujících týdnech sousední Rakousko by neměli zapomenout roušky a musejí být připraveni na jejich povinné nošení v městské hromadné dopravě i v obchodech s potravinami a zdravotnických zařízeních.

Šéfka nově zřízené Sekce veřejného zdraví a zdravotnického systému při rakouském ministerstvu sociálních věcí Katharina Reichová požaduje, aby roušky zůstaly povinné i nadále, tedy i v období školních prázdnin a dovolených.

„V klíčových obchodech, jako jsou ty s potravinami, by měly roušky zůstat také po létě,“ uvedla Reichová, vystudovaná lékařka na Vídeňské medicínské univerzitě, v rozhovoru pro deník Kleine Zeitung popsala své zkušenosti: „Teprve nedávno jsem poprvé letěla po dvou letech. S rouškou to bylo také neobvyklé. Snažím se ji nosit všude, kde jsou lidé blízko sebe nebo v uzavřených prostorách.“

Apeluje přitom na zodpovědnost každého člověka: „Každý z nás by si měl vypěstovat individuální smysl pro ‚mít roušku v kapse‘, jak navrhuje Světová zdravotnická organizace. Nemůžete předepisovat všechno, chtěla bych, abychom dospěli k sebepoznání, kde je rouška nutná a kde ne. Sama to zkouším každý den.“

Reichová v interview dále hovořila o rozdílech mezi setkáváním se v době pandemie koronaviru a nyní, kdy i v Rakousku čísla neustále klesají. Varuje však před podzimním návratem další vlny nemoci COVID-19.

Desetinásobně vyšší incidence

Rakouské ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo 2 537 nových infekcí, druhý den po sobě nezaznamenalo žádné úmrtí v souvislosti s koronavirem, týdenní incidence činí 344,9. České ministerstvo zdravotnictví na svých internetových stránkách uvádí k 15. květnu v kolonce „Potvrzené případy za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel“ číslo 32.

Vláda rakouského kancléře Karla Nehammera však trvá na povinném používání roušek v supermarketech nejméně do 8. července, kdy končí stávající nařízení. Pokud to bude následně záležet na šéfce Reichové, měly by roušky zůstat i po létě.

Dále doporučuje připravit se na podzimní koronavirovou vlnu. Podle ní je třeba „všem lidem jasně říci, kdy je ten správný čas na další očkování“. Do konce října letošního roku by se mělo co nejvíce lidí nechat znovu přeočkovat, protože obecně bude v chladném období pravděpodobně opět zapotřebí přísnějších opatření. „Každý z nás se musí připravit na podzim a neměl by čekat na politická nařízení,“ uzavřela Katharina Reichová, která podle deníku Österreich přišla s myšlenkou, aby se narozeniny, které připadají na listopad, slavily už v září.

Tagy:
Rakousko obchod turismus roušky Světová zdravotnická organizace povinnost koronavirus COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví České republiky pandemie covidu-19 Katharina Reichová ministerstvo sociálních věcí Sekce veřejného zdraví a zdravotnického systému