Zdraví, 11. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Napadlo vás někdy, že by i váš čtyřnohý miláček měl mít svoji lékárničku? Jistě, některé věci můžeme využít i z té lidské, ale přesto by měla obsahovat ještě pár speciálních předmětů navíc. Co by v taková lékárničce nemělo chybět?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Sestavení „zvířecí“ lékárničky není nic těžkého a nákladného, ale věřte, že se vám může nejednou vyplatit. Samozřejmě, každý chlupatý člen domácnosti je jiný, a tak se může lékárnička drobně lišit, ale tyto položky by měla obsahovat každá z nich.

Obvazový materiál

Základem každé lékárničky jsou obvazy. V té pro psy a kočky by neměly chybět gázové čtverce, obinadla, adhezivní obinadlo a obvazová vata. Zároveň je dobré mít po ruce i metrovou náplast, ze které vždy odstřihne přesně tak velký kousek, jak zrovna potřebujete. Od věci není ani škrtidlo, i to by měla psí lékárnička obsahovat.

Tupé nůžky

Bez nůžek se též neobejde žádná lékárnička. V té zvířecí mají navíc ještě další funkci. Nůžky oceníte i v případech, kdy potřebujete vystřihnout zapletené předměty do srsti, nebo abyste lépe zpřístupnili případné poranění v kožichu.

Teploměr

Teploměr je stejně potřebný jako u miminek, ta si taká nedokážou ještě říct, co je kde bolí, a proto je teplota základním ukazatelem, že se něco v těle děje. Pokud máte jakékoliv podezření, že vás pes či kočka není v pořádku, změřte rektálně teplotu. Může si tak usnadnit konzultaci s veterinářem po telefonu a sdělit mu co nejpřesnější informace.

Normální teplota u psů v konečníku je 38 °C–39 °C. Paradoxně příliš nízká může signalizovat závažnější problém než vysoká. Například metabolické selhání, oběhové selhání nebo šok organismu. Naopak vysoká teplota může značit virové, bakteriální onemocnění nebo zánět.

U koček je optimální teplota od 37,5 °C do 39,0 °C. Pokud naměříte teplotu nižší než 36,5 °C nebo vyšší než 39,8 °C, kontaktujte okamžitě veterináře. K teploměru nezapomeňte také mít vhodný mazací gel na vodní bázi, který je vhodný pro použití s ​​rektálními teploměry.

Pinzetu a kleštičky na klíšťata

Pinzeta se hodí vždy, když budete potřebovat odstranit například třísku či jiná cizí tělesa z ran. A zároveň nedocenitelné jsou i kleštičky na klíšťata. Díky nim vyndáte klíště opravdu rychle a ve většině případech vcelku.

Injekční stříkačku

Přemýšlíte, proč mít v lékárničce infekční stříkačku? Samozřejmě myslíme tu bez jehly, která se může hodit, pokud potřebujete například aplikovat tekutý lék do tlamičky. Využití najde, i pokud potřebujete aplikovat nemocnému či mláděti stravu a vodu.

Dezinfekci

Pro psy a kočky je vhodná dezinfekce na bázi jodopovidonu. Dezinfekce se užívá nejčastěji ředěná 1 : 10 a vždy je určená pouze k vnějšímu užití. Nemusíte se ničeho obávat, zvířátko nepálí a je vhodná k prvotnímu ošetření.

Peroxid vodíku (3%)

Peroxid vodíku se využívá u psů k vyvolání zvracení v případě sežrání otrávené látky nebo při podezření. Dávku nejlépe zkonzultujte se svým veterinářem. Obecně platí 2 ml 3% peroxidu vodíku na 1 kg živé váhy. V žaludku peroxid vyvolá kontrakce a následné zvracení.

Lékařské rukavice

Pokud ošetřujete svého mazlíčka, vždy byste měli mít rukavice, abyste zamezili možné infekci.

Náhubek

I ta nejlépe trénovaná zvířata mohou kousat, když jsou zraněná nebo se bojí. Pokud nemáte náhubek zrovna po ruce, můžete vyrobit provizorní například z obinadla.

Co ještě se může hodit:

  • hemagel: zkracuje dobu hojení malých i větších ran.
  • živočišné uhlí nebo smekta: jako první pomoc při průjmech (pokud trvají déle než 2 dny, vyhledejte veterináře)
  • antihistaminika: lék tišící alergické reakce
  • sterilní výplach očí

Seznam telefonních čísel

A na závěr byste měli mít v telefonu uložena všechna důležitá telefonní čísla. Samozřejmostí je číslo na vašeho veterináře, dále pak veterinární pohotovost a v poslední řadě i toxikologické informační centrum v případě otravy.

Autor článku: Aneta Hladíková