Hlavní obsah

Inspirativní klasika s betonovou jizvou

Tchajwanská metropole Tchaj-pej skrývá nejedno dobrodružství. Všechno se dá ale zvládnout, když se máte kam vracet. Třeba jako mladá tříčlenná rodina, která se rozhodla se ve městě zabydlet. Své naděje, touhy i sny o domově vložila do rukou lokálních architektů z KC Design Studia. A jak je vidět na výsledku, vsadila na správného koně.

Foto: Hey! Cheese

Srdcem bytu je multifunkční obývací místnost, která kromě obývacího pokoje zahrnuje i kuchyň a jídelnu.

Článek

Na základě vzájemné čilé spolupráce mezi majiteli a architekty vznikla v tchajpejské čtvrti Xindian, nedaleko stejnojmenné řeky, rezidence Wang.

Výběr lokality přitom nebyl vůbec náhodný. Majitel sice po dlouhou dobu pobýval v zahraničí, v blízkosti řeky Xindian ale prožil své dětství, a tak pro ni měl vždy speciální slabost.

Když se pak do rodného města vrátil, měl zcela jasno, že své vlastní děti chce vidět vyrůstat na stejném místě, a bylo tak rozhodnuto, že zázemím pro jeho rodinu se musí stát čtvrť Xindian.

Dekonstruktivistický detail

Na prostoru téměř 125 čtverečných metrů s třímetrovou výškou stropů se velmi rychle projevila zásadní výzva – masivní ocelový nosník a nepřehlédnutelné hlavní potrubí vedené po stropě.

Architekti Chuan-Ta Tsao a Kuan-huan Liu se proto v rámci řešení celkové koncepce bytu rozhodli pro jistou formu dekonstruktivismu.

Foto: Hey! Cheese

Cihlová klenba na stropě hlavní obytné místnosti ukrývá masivní ocelový nosník a hlavní potrubí.

Ocelový nosník a strop od sebe proto oddělili takovým způsobem, aby každý z nich mohl zcela nezávisle na druhém vykonávat svou funkci.

V hlavním obytném prostoru k tomu využili techniku obloukové klenby, která navzdory snížení strop opticky pozvedá, a přitom nijak nenarušuje funkčnosti stávajících technických nezbytností.

Harmonická kombinace

Design interiéru vychází z oblíbených elementů obou majitelů – jeden z nich si zakládá na moderních interiérových prvcích, zatímco ten druhý upřednostňuje spíše přírodní materiály.

Rozdíly mezi oběma designovými styly v kombinaci s všudypřítomným náznakem dekonstruktivismu přinášejí do interiéru množství neobvyklé inspirace.

Foto: Hey! Cheese

Rozměrný kuchyňský ostrůvek má velmi netradiční obklad – měděné pláty, které v celku interiéru působí až nečekaně harmonicky.

Materiály zvolené na strop a podlahy byly vybírány zcela individuálně, zvlášť pro každou místnost, a jednotlivé prostory tak zcela definují.

Primární materiál, použitý na zdech, však naopak prostupuje napříč celým prostorem a plynule propojuje jednotlivé místnosti.

Jak to vidí architekti

„Majitel bytu preferuje moderní interiéry, majitelka si zase zakládá na přírodních motivech a materiálech. Tento rozdíl v preferencích nám byl velkým zdrojem inspirace,“ prozradili autoři koncepce, kteří mají od roku 2011 na kontě téměř 50 rezidenčních i komerčních interiérových realizací, ve kterých se soustředí především na vztah mezi prostorem a jeho obyvateli.

Autor: Sabina Bařinová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám