Hlavní obsah

Webové stránky ŘSD jsou po kyberútoku stále nedostupné

– Brno/Praha

Web Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR je po úterním kybernetickém útoku stále nedostupný, stejně tak i Dopravniinfo.cz. Stále se nedá odhadnout, kdy budou opět funkční, řekl ve středu mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Nedostupná je asistenční linka pro řidiče. Incidentem se zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na webu ŘSD jsou dostupné dopravní kamery z celé ČR, na webu Dopravniinfo.cz se zobrazuje aktuální dopravní situace v tuzemsku.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kybernetickému útoku čelila společnost v úterý ráno. Nedostupná je stále i bezplatná asistenční a informační linka pro řidiče 800 280 281. „Stále s experty z NÚKIB procházíme, analyzujeme a obnovujeme všechna rozhraní,” uvedl Rýdl.

Platí podle něj, že ŘSD měla a má i přes incident přehled o stavu a plynulosti provozu především na dálničních úsecích, nenastal skluz ani změna harmonogramu plánované údržby. Bezpečně izolované a nenarušené podle něj zůstaly i dvě důležité položky, a to je výběr mýta a řízení a dohled v tunelových systémech.

Mluvčí NÚKIB Alena Minxová ve středu řekla, že s ŘSD nadále spolupracují na řešení incidentu.

Proruská skupina Killnet napadla stránky italských úřadů či soutěže Eurovision

Bezpečnost

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterý uvedl, že ŘSD s NÚKIB incident prošetřují a pracují na jeho odstranění. „Klíčové elektronické systémy resortu jsou dále funkční a lze bez omezení kupovat elektronickou dálniční známku, využívat jednu jízdenku na železnici, registrovat vozidlo v centrálním registru nebo si žádat elektronicky o výměnu řidičského průkazu,” dodal ministr.

Útokům hackerů v minulých týdnech čelily i jiné české weby, přihlásila se k nim ruská hackerská skupina Killnet. Šlo například o web NÚKIB, o weby některých regionálních letišť či o weby ministerstva vnitra, včetně stránek policie i hasičů.

Proruští hackeři útočí na instituce i firmy, varovala německá kontrarozvědka

Bezpečnost

Jednalo se o takzvané DDoS útoky (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Nyní není zřejmé, zda jde o stejnou hackerskou skupinu a zda jde o DDoS útok. Hackerská skupina Killnet se ke kyberútoku podle jejího profilu na sociální síti zatím nepřihlásila.

Reklama

Související články

NÚKIB je pod palbou hackerů už týden

Kybernetické útoky na web Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) trvají už týden. Úřad je ale zmírňuje, aby obsah webu byl pro...

Výběr článků

Načítám