Hlavní obsah

Žena utvořila nový rekord. Everest zdolala podesáté

S nepálskou ženou Lhakpou Sherpa se osud nemazlil. Přesto se jí ve 48 letech podařilo podesáté zdolat nejvyšší horu světa - Mount Everest. To z ní dělá první ženu na světě, které se to podařilo.

Foto: Profimedia.cz

Lhakpa Sherpa

Článek

Příběh této nepálské ženy by mohl mít v podtitulu: Ze dna na vrchol. Narodila se totiž v jeskyni v oblasti Makalu ve východním Nepálu. Je členkou etnické skupiny Sherpa, pocházející z kočovných Tibeťanů, kteří jsou zvyklí žít v nepřátelských vysokých nadmořských výškách.

„Narodila jsem se v jeskyni a neznám ani přesné datum svého narození. V pase píšou, že je mi 48 let, ale nemohu to potvrdit,“ uvedla žena pro BBC. Život neměla vůbec jednoduchý.

„Pamatuji si, že jsem musela se svými bratry chodit hodiny do školy, do které jsem ani nebyla vpuštěna, protože jsem byla dívka a ty v té době do školy nesměly,“ říká. Odhodlání a silná vůle jí ale zůstaly.

Bez formálního vzdělání se krátce živila jako domovnice. „Jednou jsem si ale řekla a dost! Už nechci být ženou v domácnosti. Tehdy jsem se rozhodla poprvé, že zkusím zdolat nejvyšší vrchol světa. Vedle hory jsem vyrůstala, takže jsem její pověst dobře znala.“

Foto: Profimedia.cz

Lhakpa Sherpa

Rodina její nápad ale nepodporovala. „Moje matka mi řekla, že se nikdy nevdám. Varovala mě, že více zmužním a stanu se nežádoucí. Vesničani mě rovněž varovali, že horolezectví je pro muže, a pokud to zkusím, tak zemřu.“

Tyto obavy ovšem smetla ze stolu a v roce 2000 se poprvé dostala na vrchol Everestu. V roce 2003 se stala první ženou, která zdolala Everest třikrát a další rekordy následovaly. Ve stejném roce horu zdolala se svým bratrem a v roce 2005 se provdala za horolezce rumunského původu George Dijmarescu z USA a pětkrát s ním zdolala vrchol.

Po svatbě se přestěhovala do USA, ale vztah skončil náročným rozvodem v roce 2015.

Na Mount Everestu zemřeli první dva horolezci letošního roku

Svět

Lhakpa nyní žije v americkém státě Connecticut se svými dvěma dcerami. Má také syna z předchozího vztahu. Během svých prvních expedic zavěšovala na vrcholu nepálskou vlajku. Naposledy, při zdolání Everestu podesáté ale nesla americkou vlajku.

Ačkoliv její úspěchy nemají ve světě obdoby a stanice BBC ji zahrnula mezi 100 nejinspirativnějších žen světa, její výkony ani tak nepřitáhly dostatek pozornosti médií a Lhakpa žila dlouhá léta bez uznání a pracovala za minimální mzdu.

„Nevydělávala jsem příliš peněz, nemohla jsem si dovolit kupovat oblečení nebo platit za stříhání vlasů. Snažila jsem se soustředit jen na péči o mé děti. Vše se začalo obracet k lepšímu, až když jsem se naučila pořádně anglicky.“

Nejvyšší hora světa Mount Everest vyrostla téměř o metr

Koktejl

Peníze na desátý výšlap se jí podařilo získat prostřednictvím crowdfundingové kampaně. Po úspěšném zdolání ale zdaleka nekončí. Příští cíl je zdolat K2, druhý nejvyšší vrchol světa.

„Měla jsem náročný život, díky horám je ale šťastnější a uvolněnější. Nikdy se nevzdám a chci, aby se i ostatní mladé ženy nevzdávaly,“ říká Lhakpa, která se snaží zlepšit postavení šerpských a nepálských žen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám