Hrad chce o rozpočtu na příští rok ještě jednat s MF

Sněmovní rozpočtový výbor dnes nerozhodl o návrhu rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky (KPR) na příští rok. Poslanci tento bod přerušili do června, aby se Hrad mohl mezitím domluvit s ministerstvem financí o požadavku na snížení výdajů. Ministerstvo chce po prezidentské kanceláři, aby snížila své výdaje asi o 4,4 milionu korun, Hrad to odmítá. Návrh rozpočtu počítá s růstem celkových výdajů proti letošku zhruba o 22 milionů na 420 milionů korun.

Návrh rozpočtu přišel členům výboru představit zástupce vedoucího kanceláře Petr Mužák. Omluvil nepřítomnost kancléře Vratislava Mynáře tím, že prezident pověřil Mynáře plněním jiných úkolů.

Ministerstvo financí vyzvalo již v dubnu prezidentskou kancelář, aby v rozpočtu na příští rok snížila výdaje o 4,4 milionu korun, což Hrad odmítl. Mužák argumentoval například tím, že v příštím roce bude nutné zajistit služby pro nově zvolenou hlavu státu, přičemž první rok podle něj bývá vždy finančně náročnější. Argumentoval i tím, že rozpočtová kapitola KPR byla už letos zkrácena o 22 milionů při schvalování letošního rozpočtu. Uvedl také, že snižovala počty zaměstnanců, a naopak potřebuje udržet kvalifikované odborníky například na diplomacii, ekonomii nebo informační technologie. Poukazoval na to, že i v komerční sféře vzniká kvůli inflaci tlak na růst platů.

Informoval také, že vzhledem k nárůstu cen energií a materiálů bude Správa Pražského hradu potřebovat v příštích dvou letech o 66 milionů korun navíc. Nedomnívá se, že vzhledem k aktuální situaci se letos podaří obnovit výnosy Správy Pražského hradu například ze vstupného na úroveň před příchodem koronavirové epidemie.

Prezidentská kancelář patří mezi takzvané parlamentní kapitoly, jimž návrh základních parametrů rozpočtu na následující rok schvaluje již na jaře sněmovní rozpočtový výbor. Ministerstvo financí pak takto schválený návrh zapracuje do návrhu celkového státního rozpočtu. Kancelář prezidenta republiky spravuje kromě rozpočtu samotného prezidentského úřadu také rozpočty Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány.

Navýšený rozpočet počítá například s částkou 900.000 korun kvůli zákonu o zabezpečení prezidenta republiky po skončení funkce. Mandát současné hlavy státu Miloše Zemana skončí příští rok v březnu. Podle zákona má nárok na rentu 50.000 korun měsíčně a na víceúčelovou paušální náhradu rovněž 50.000 korun měsíčně. Od dubna do prosince 2023 jde o celkovou částku 900.000 korun.

Většinu nárůstu rozpočtu tvoří vyrovnání 21,7 milionu korun, o něž Hrad přišel při schvalování letošního rozpočtu. "Toto snížení bylo v roce 2022 promítnuto do rozpočtu investičního transferu poskytovaného příspěvkové organizaci Správě Pražského hradu. Aktuálně je objem tohoto transferu navrhován ve výši, která odpovídá střednědobému výhledu na rok 2023," stojí v materiálu.

O konečné podobě základních parametrů rozpočtu KPR rozhodne výbor 8. června. Zda skutečně projde předložený návrh, není jisté. "To, že je něco nějak navrženo, automaticky neznamená, že to bude také přijato. A když se tak rozhlédnu kolem sebe, nevidím mezi kolegy většinu těch, kteří by rozuměli návrhu na zvýšení výdajů o 22 milionů. A už vůbec ne většinu těch, kteří by chtěli posílat ze státního rozpočtu víc, než je opravdu třeba," napsala dnes dopoledne na twitter členka výboru Barbora Urbanová (STAN).

Související

Více souvisejících

Pražský Hrad státní rozpočet

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 15 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 3 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

Zdroj: Komerční článek

Další zprávy