Hlavní obsah

Zjevení Páně novou kulturní památkou

Kostel Zjevení Páně v Ostružné na Jesenicku byl na návrh Národního památkového ústavu (NPÚ), územního odborného pracoviště v Olomouci zapsán do Ústředního seznamu kulturních památek ČR. Právo o tom informovala Sandra Kolářová z olomouckého pracoviště NPÚ.

Foto: NPÚ Olomouc

Kostel Zjevení Páně v Ostružné

Článek

Kostel je venkovskou klasicistní architekturou bez přílišné zdobnosti. Jeho bílá fasáda je pravidelně členěna uspořádanými stavebními otvory a výraznou korunní římsou, která přechází v západním průčelí kostela v římsu středovou. Fabionová římsa ukončuje věž. Stavební otvory jsou pravoúhlé, obdélné, s mírnými segmentovými záklenky, avšak u oken zvonového patra se záklenky zvedají až do půlkruhu.

„V presbyteriu dává oknu půlkruhový záklenek až členění jeho vitrážové výplně. Nad západním oknem zvonového patra je umístěn v mělké nice se záklenkem Kristův monogram, ochranu mu tvoří pomyslný baldachýn vytvořený tvarováním římsy a střechy věže. Doplňková okna v sakristii a představené síni jsou obdélná,“ popsala Kolářová.

S drobnou zvoničkou

Kostel je sakrální halovou architekturou. Do středu západního průčelí kostela je zapojena hranolová věž se stanovou střechou. K věži se přimykají z obou stran patrové přístavby pro schodiště na vyvýšené prostory pro hudebníky a podobně. Střecha kostela je sedlová s valbou v závěru, vyrůstá z ní drobná zvonička s cibulovou střechou a s lucernou.

Jde o venkovský kostel postavený se svolením císaře Josefa II. Zůstal zachován v autentickém stavu.
Sandra Kolářová, NPÚ

Do kostela se vstupuje z jihu dvěma vstupy, ze západu přes předsíň a ze severu jedním vstupem přes sakristii. Hlavním komunikačním bodem kostela je předsíň. Z předsíně se vstupuje do nástupního prostoru chrámu pod věží. Při vstupu do kostela se zrak upne směrem k východu do presbyteria s hlavním a bočním oltářem.

„Jde o venkovský kostel postavený se svolením císaře Josefa II. Zůstal zachován v autentickém stavu,“ konstatovala Kolářová.

Návštěvníci památek se začínají vracet

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám