Hlavní obsah

Ondříček dotočil v údolí smrti svého Krále Šumavy

V reálných lokacích, kde se pohyboval převaděč Josef Hasil zvaný Král Šumavy, dotočil režisér David Ondříček stejnojmennou minisérii. Hlavní role se ujal Oskar Hes.

Foto: TV Nova

Kristýna Podzimková (Král Šumavy)

Článek

Hasil převáděl za socialismu lidi na Západ a operoval logicky za tmy. V Šumavských lesích i v takzvaném údolí smrti tak režisér se svým týmem pracoval hlavně v noci.

„Tomu místu se tak říká proto, že zde zemřelo nejvíce pohraničníků při přestřelkách s ‚nepřáteli státu‘, jak se uprchlíkům tehdy říkalo. Za celou komunistickou éru v celém Československu zemřelo, tuším, sedm pohraničníků a z toho pět právě tady,“ popsal autor románové předlohy minisérie David Jan Žák.

Foto: TV Nova

Jan Hampl a David Ondříček

Foto: TV Nova

Oskar Hes a Jan Nedbal

„David Žák nás ještě před začátkem natáčení provedl po všech místech, kde Josef Hasil působil. Šumava má nenahraditelnou energii, a kam se člověk podívá, vidí neuvěřitelnou scenérii,“ reagoval režisér David Ondříček.

„Když jsem se kdysi táty ptal, co by dělal, kdyby měl točit noční scénu v lese, bez zdroje světla, řekl mi, že by takový film nevzal. My takových scén v Králi Šumavy máme spoustu,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Natáčení Krále Šumavy

Foto: Jan Handrejch, Právo

Scéna, kdy Hasil s Vyletou procházejí při službě hranici a mluví spolu nejen o smrti Hasilova bratra.

Pracovalo se celkem 7 nocí z celkových 25 natáčecích dní – v Brdech, v Plzeňském a Středočeském kraji, v Jižních Čechách a na Šumavě.

Natáčení bylo realizováno v souladu s principy tzv. zeleného natáčení a udržitelné produkce, tedy s maximálním ohledem na životní prostředí.

Minisérie bude uvedena na podzim na platformě Voyo.

Reklama

Výběr článků

Načítám