18. května 2022 • 10:46

Boj o postup i víc než 100 milionů. Před finále zářil penaltový hrdina

Autor: Marek Hammami
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Schyluje se k velkému duelu ve fotbalu, možná tomu nejdůležitějšímu, pokud se jedná o finanční aspekt. Finále play-off anglické druhé ligy mezi Nottinghamem Forest a Huddersfieldem Town slibuje napínavou podívanou. V sázce je postup mezi smetánku v Premier League a také miliony liber z televizních práv a dalších sponzorských smluv, které by přistály v rozpočtu klubu.



Nottingham Forest a Huddersfield Town si zajistili místo v jednom z nejdůležitějších zápasů. Na vítěze čekají miliony z televizních a sponzorských smluv. Postup by měl znamenat zvýšení zisků klubu o zhruba 135 milionů liber (3,9 miliardy Kč) v následujících třech letech, tato částka se však může vyšplhat až na 265 milionů liber (7,7 miliardy Kč) pokud se klub v první sezoně dokáže v lize udržet.

Částka, kterou klub vydělá mezi elitou, také závisí na jeho působení v Premier League. Důležité je umístění i doba, kterou klub mezi elitou zůstane. I poslední tým v sezoně 2019/20 dostal kolem 110 milionů liber (3,2 miliardy korun). Na takové peníze si kluby ve druhé nejvyšší soutěži nepřijdou.

Hráči Nottinghamu Forest si svou účast zajistili až v dramatickém penaltovém rozstřelu proti Sheffieldu United, nedávnýmu účastníkovi nejvyšší anglické soutěže. Cesta Huddersfieldu vyvolává taky pozornost. Jde o završení příběhu klubu, který po nedávném sestupu málem spadl až do třetí ligy a nyní je jen krok od návratu do první ligy.

Huddersfield v dvojzápase s Lutonem Town potvrdil roli favorita, po úvodní vybojované remíze 1:1 slavil postup po odvetném vítězství 1:0. Centr z přímého kopu Sorby Thomase dokázal Jordan Rhodes přesně uklidit na zadní tyč a rozpoutal tak bouři oslav, která může pokračovat už 29. května ve Wembley.

„Byla to velmi složitá branka, kterou mohl zvládnou pouze tak zkušený forvard s citem pro góly jako on," mínil trenér Huddersfieldu Carlos Corberán.

Celek z hrabství West Yorkshire cítí šanci na návrat mezi bohaté velkokluby. První comeback do nejvyšší soutěže trval Huddersfieldu čtyřicet pět let. Po dvou letech v Premier League ale klub padal zase zpět dolů. Hrozilo mu, že ho potká stejný osud jako například Sunderland.

Radost fotbalistů Nottinghamu Forest po postupu do finále
Radost fotbalistů Nottinghamu Forest po postupu do finále

V první posestupové sezoně se klub dopotácel na 18. pozici ligové tabulky, o rok později v ročníku 2020/21 byl dokonce dvacátý. Balancoval na tenké hranici a jenom šest bodů ho dělilo od pádu do League One, tedy třetí nejvyšší soutěže. Nyní stojí před finálovým duelem, který určí další osud klubu.

V cestě stojí Nottingham Forest. Klub, který má obrovskou a bohatou historii. V posledních letech ale zůstává vitrína s poháry pod pořádným nánosem prachu, naposledy se v ní objevila trofej pro vítěze druhé ligy ze sezony 1997/98. Úspěšná byla hlavně éra druhé poloviny 20. století, když klub vyhrál čtyři Ligové poháry, oslavil jeden ligový titul a získal FA Cup v roce 1959, který nastartoval úspěšnou éru. Tu celek z regionu East Midlands korunoval dvěma zisky Poháru mistrů evropských zemí (PMEZ), předchůdce Ligy mistrů. Tam kraloval mezi lety 1979 a 1980.

Zažehnout vítězný oheň se opět snaží parta okolo kapitána Joea Worralla, která dokázala přehrát Sheffield. Oba týmy si vyměnily výhry 2:1 a rozhodnout tak muselo prodloužení a nakonec penaltová loterie.

V té byli šťastnější domácí hráči, které mohutně podržel gólman Brice Samba, ten chytil tři pokutové kopy soupeře a stal se tak hrdinou večera. 

„Byl to týmový výkon, ale Brice zaslouží ocenění a titulní stránky novin," řekl po výhře svých barev kouč Cooper.

Po závěrečném hvizdu pak na hřiště vtrhli radující se fanoušci, jeden z nich však údajně napadl kapitána Sheffieldu Billyho Sharpa, kterého z rozběhu trefil hlavou. Sharp byl zraněný a do zápasu nezasáhl. Podle kouče hostů Heckingbottoma byl šestatřicetiletý útočník po incidentu otřesený a krvácel. Policie už jednatřicetiletého muže zadržela a čeká ho výslech. Tento moment tak na oslavy vrhá temný stín. 

„Jeden bezduchý blbec zkazil neuvěřitelný fotbalový večer. Gratuluji Nottinghamu Forest k vítězství a přeji jim hodně štěstí ve finále. Nenechám tohoto hlupáka, aby mi zkazil respekt, který k fanouškům Forest mám," nechal se slyšet Sharp na Twitteru.

Nottingham také vydal oficiální stanovisko na sociálních sítích. Klub plánuje spolupracovat s policií a potrestat viníka doživotním zákazem vstupu na stadion. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud