Zdeněk Hřib, Jan Čižinský a Adam Scheinherr

Zdeněk Hřib, Jan Čižinský a Adam Scheinherr Zdroj: ČTK

Pražský primátor Zdeněk Hřib s primátorem Varšavy Rafalem Trzaskowským a starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem.
Sdílená kola se stanou součástí MHD. Pražané je budou moci využít zdarma 4xdenně na dobu 15  minut
Pražský primátor Zdeněk Hřib s primátorem Varšavy Rafalem Trzaskowským a starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem.
Výročí 77 let od Pražského povstání.
Zástupci města a členové odborné poroty zveřejnily jména ateliérů, které navrhnou budoucí podobu Vltavské filharmonie
17
Fotogalerie

Velká hra malých stran. Co rozhodne komunální volby v Praze?

Pomalu se rozbíhá kampaň do komunálních voleb, které Česko čekají na konci léta. Nejvíce se samozřejmě tradičně čeká na volby v Praze. Stane se symbolickým tématem voleb Barrandovský most, jehož náročnou opravu současná koalice právě začala? A jaké strany můžou nakonec rozhodnout o většině a novém primátorovi Prahy?

Ve fotbalovém prostředí jsou v posledních letech často tématem léta přestupy mezi pražskými giganty – Slavií a Spartou. Něco podobného se teď odehrává v pražské komunální politice, kde přestoupily některé výrazné osobnosti. Na těchto pohybech je dobře vidět současné rozdělení Prahy a její politiky.

Do SPOLU a ze SPOLU

 

V současné městské radě je náměstkem primátora pro územní rozvoj za TOP 09 Petr Hlaváček, radní pro veřejnou správu a podporu bydlení je Hana Kordová Marvanová za STAN. V letošních volbách se však prohodí – Hlaváček se stal lídrem kandidátky Starostů, Kordová Marvanová naopak hnutí opustila a bude kandidovat za TOP 09 v rámci koalice Spolu.

Na první pohled jde jen o všední personálie. Dobře však ilustrují, jaké dva tábory se proti sobě v Praze staví. Hnutí STAN zřejmě mělo možnost připojit se v Praze ke koalici Spolu, lídr Hlaváček stoprocentně. Hlaváček i STAN však v současné koalici působí spokojeněji než třeba TOP 09, je jim blíž směřování primátora Hřiba, Pirátů a Prahy sobě, se kterými by patrně po volbách vytvořili koalici, pokud získají většinu. Naopak radní Kordová Marvanová měla s primátorem Hřibem veřejně probírané spory, stejně jako s vedením pražského STANu. Společně s šéfem pražské TOP 09 Jiřím Pospíšilem tedy přešla do koalice SPOLU.

Před volbami se tedy rýsují dva tábory: jeden se skládá z Pirátů, Prahy sobě a STAN. Druhý tvoří koalice SPOLU, trochu stranou stojí hnutí ANO, jež si je sice v Praze blízké s ODS, povolební koalice s ním by však byla pro SPOLU problematická. SPOLU navíc již předem avizuje, že za ideální stav považuje stejnou koalici jako ve vládě, tedy s Piráty a STAN.

Barrandovský most jako volební téma?

Piráti, Praha sobě a STAN sázejí vedle dokončení pražského okruhu hlavně na veřejnou dopravu. Za současné rady se začalo stavět metro D, v různé fázi je pět nových tramvajových tratí. To je patrně něco, co od těchto stran jejich voličská základna očekává. Zároveň neváhají i přes možný pokles popularity opravovat starou infrastrukturu, ve které dle odhadů předchozích vedení Prahy chyběly investice v hodnotě 30 miliard, čehož nejznámějším příkladem je aktuálně opravovaný Barrandovský most.

Bude zajímavé, v jakém smyslu se toto nakonec stane tématem pražských voleb. Piráti a Praha sobě se rekonstrukci „Barranďáku“ pokouší prezentovat jako příklad nepopulistické, odpovědné politiky. SPOLU se v kritice koalice v oblasti dopravy soustředí na cyklopruhy a nedostatečnou koordinaci oprav, samotné rekonstrukce nekritizuje. Oprava mostu však poběží přes celou letní volební kampaň, v Praze nejspíš budou kolony. To zkrátka nevypadá jako výhodná situace pro vládnoucí politiky, ačkoli se jim povedlo nastolit atmosféru, že oprava Barrandovského mostu je nevyhnutelná, což uznává i opozice.

Velké téma pražských voleb jistě bude i dostupnost bydlení. Za současné rady se zrychlilo tempo výstavby, zahajuje se kolem 10 tisíc bytů ročně, staví se například na brownfieldu u Nákladového nádraží. Změny územního plánu dříve trvaly kolem 7 let, nyní zhruba 2 roky. Město začíná stavět vlastní byty a v nových developerských projektech si vyjednalo část bytů do městského fondu. Samospráva má však v tomto omezené možnosti, výstavbu může urychlit hlavně vláda novým stavebním zákonem. Těžko říct, co jiného bude SPOLU nabízet v bytové politice, tu současnou koneckonců realizuje mimo jiné zmíněná radní Kordová Marvanová, kandidující nyní za SPOLU. Ceny bytů i pronájmů jsou však v metropoli pořád nesnesitelně vysoké, jako region má Praha nejméně dostupné bydlení z celé EU. Záležet bude jen na tom, která strana se k tématu lépe postaví.

Rozhodne STAN či levicová koalice?

Co tedy pražské volby rozhodne? Ve finále to můžou být výsledky menších stran, na které není upřeno tolik pozornosti. Velká neznámá je výsledek hnutí STAN, které poprvé kandiduje samostatně. Od Starostů se nečekají velké úspěchy, na druhou stranu v tomhle kontextu působí jako střední cesta mezi progresivními Piráty s Prahou sobě a výrazně pravicovým SPOLU. Jejich kandidát na primátora Petr Hlaváček byl jeden z výraznějších členů Hřibovy rady. Navíc se může STAN z části spoléhat na voliče koalice Pirátů a Starostů, kterých bylo v Praze přes 22 procent.

Další důležitý faktor je, že v komunálních volbách se volí výrazně jinak než do sněmovny. Například na Praze 7 sice v parlamentních volbách vyhrála koalice Spolu, v komunálních tam však dominuje Jan Čižinský, jehož Praha sobě se nově představí s vlastními kandidátkami také v dalších městských částech. Všude bude opět muset posbírat podpisy 7 % obyvatel, což samo je samo o sobě už teď velmi viditelná kampaň.

Do výsledku a nově vzniklé většiny v zastupitelstvu může výrazně vstoupit ještě jeden hráč, o kterém se zatím málo mluví. Volební koalici letos skládají ČSSD a Zelení, lídryní bude bývalá ombudsmanka Šabatová. Ačkoli se ani jedna ze stran minule nedostala do zastupitelstva, v koalici k tomu možná nebude mít daleko. Ve sněmovních volbách byl součet výsledků ČSSD a Zelených v Praze 4,96 procent, tedy těsně pod pětiprocentní hranicí, v posledních komunálních volbách pak 4,74. Bylo by s podivem, kdyby se ve městě s největší krizí dostupnosti bydlení v Evropě nedostala do zastupitelstva jediná jasně levicová formace. V případné koalici by zřejmě doplňovala Piráty a Prahu sobě. Pražské volby tedy může rozhodnout outsider, se kterým zatím nikdo nepočítá.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Adamem Scheinherrem • Videohub