Hlavní obsah

Na jedno z nejkrásnějších knihkupectví světa se stojí i hodinové fronty

– Porto

Od vchodu poměrně nenápadného domu se vine několikametrová fronta až za roh. Lidé nervózně přešlapují, koukají se na hodinky a dumají, jak dlouho asi ještě budou čekat, než se dostanou do útrob novogotické budovy. Uvnitř se totiž ukrývá jedno z nejkrásnějších knihkupectví světa, které si oblíbili nejen fanoušci Harryho Pottera.

Foto: Profimedia.cz

Dominantou knihkupectví je červené schodiště.

Článek

Knihkupectví Lello je jedním z nejvyhledávanějších míst v Portu, druhém největším portugalském městě. Fronty se u něj tvoří už od časného rána, a je proto třeba obrnit se při čekání na vstup trpělivostí. Průčelí drobného domu je zdobeno krásnými malbami a novogotickým štítem, to nejzajímavější se však skrývá uvnitř.

Prodejna obložená až po strop regály s knihami a s točitým červeným schodištěm působí spíše jako knihovna na zámku než běžné knihkupectví, kam si skočíte zakoupit nejnovější výtisk svého oblíbeného autora.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Knihkupectví má neogotický ráz.

„Už samotná fasáda budovy napovídá, jaký je duch celého knihkupectví. Jde o secesní dům ovlivněný středověkou gotikou,“ popisuje zaměstnanec obchodu Nuno, který se ujal role průvodce, aby nám o jednom z nejkrásnějších knihkupectví světa, jak ho popisuje řada webů, včetně Lonely Planet, řekl několik zajímavostí.

„Naše knihkupectví, tím teď myslím společnost, fungovalo ještě před postavením této budovy. Je spojením dvou firem, přičemž první byla založena v roce 1868 a druhá v roce 1881 – z ní pocházel jeden z bratří Lellových, po kterých nyní nese knihkupectví jméno,“ vysvětluje Nuno.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Knihkupectví přitahuje řadu fanoušků Harryho Pottera.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Nejrůznější cestovatelské weby řadí knihkupectví mezi nejkrásnější na světě.

První ze společností, kterou vlastnil Ernesto Chardron, se chtěla stát tou nejvýznamnější v Portu, co se prodeje knih týče, a to mimo jiné díky široké nabídce titulů. Podle Nuna se jí to i podařilo a asi na dvě dekády trh zcela ovládla. A jelikož Chardron zemřel bez dědiců, převzali po něm majetek právě Lellovi.

„Když v roce 1906 vznikla tato budova, naše společnost nebyla žádným nováčkem. Lidé v ní už rozuměli obchodnímu prostředí a rozhodli se to dát najevo. Postavili jakýsi chrám vědění a kultury, a proto máme na průčelí namalované dvě mladé ženy. Jedna z nich představuje vědu a druhá umění,“ upozorňuje průvodce na výzdobu.

Rowlingová v něm nebyla

Chrámem knihkupectví svým způsobem skutečně je. Jeho interiér je vyveden do nejmenšího detailu a turisté se mačkají, aby si mohli všechna krásná zákoutí prohlédnout. Co se však zdá na první pohled jako dřevo, dřevo ve skutečnosti vůbec není, jde o imitaci. I tak ale tahle drobná mystifikace působí velmi věrohodně.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Výrazným prvkem je také vitráž ve stropě.

Hlavní dominantou je točité červené schodiště uprostřed místnosti, které vede do prvního patra. Nepřekvapí, že právě na něm se chce nejvíce návštěvníků vyfotografovat, což je ale prakticky nemožné. Lidé pózují v dolní části, ve středu, ale i nahoře. Pohled z ochozů směrem dolů je také okouzlující.

Podle jednoho oblíbeného mýtu se říká, že interiér knihkupectví inspiroval autorku ságy o Harrym Potterovi J. K. Rowlingovou, která v Portu na začátku 90. let žila. Sama spisovatelka tyto dohady ovšem vyvrátila, když na Twitteru v roce 2020 napsala, že obchod nikdy nenavštívila a o jeho existenci tehdy ani nevěděla. „S Bradavicemi nemá nic společného,“ uzavřela.

Skutečná love story, tragičtější než Romeo a Julie

Cestování

Navzdory jejímu jasnému stanovisku do knihkupectví Lello proudí davy nadšených fanoušků čaroděje s jizvou ve tvaru blesku na čele, zřejmě kvůli podobnosti s kouzelnickým knihkupectvím Krucánky a Kaňoury či samotnou bradavickou knihovnou.

Pro zajímavost:
Kdybyste přece jen chtěli vidět jedno z míst, kde Rowlingová své sedmidílné opus magnum o Harrym Potterovi psala, navštivte v Portu kavárnu Majestic Café na Rua Santa Catarina.

Samotný obchod z toho samozřejmě těží, a tak v jedné části nemůžou chybět knihy o Harrym Potterovi v několika jazycích, na polici si hoví i Moudrý klobouk, který studenty rozřazoval do kolejí.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Nechybí tu ani Moudrý klobouk.

Foto: Michael Švarc, Novinky

V knihkupectví mají i vzácné výtisky.

Návštěvníci si tu ale mohou pořídit i knižní unikáty, knihkupectví totiž vyrábí vlastní vydání některých známých děl. Například Exupéryho Malý princ má pozlacené okraje stránek a pyšní se také emblémem Livraria Lello. A takových jedinečných a krásně zpracovaných klasik je tu více – namátkou třeba Romeo a Julie. Nechybí samozřejmě průvodci Portem a podobně, většinou však v portugalštině.

Knihkupectví bylo dříve běžně přístupné, jeho popularita však donutila vedení začít v roce 2015 prodávat vstupenky. Jedna vyjde na pět eur (zhruba 120 korun), ale pokud si tu koupíte knihu, tak vám z její ceny částku za lístek strhnou. Stačí tedy jen zatnout zuby, vystát frontu a pak už se jen kochat a doufat, že se vám poštěstí si zdejší ikonické schodiště vyfotit bez lidí.

Půjdem spolu do Beléma? Lisabonská čtvrť útočí na všechny smysly

Cestování

Praktické informace na cestu do Porta

Pro vstup do kontinentálního Portugalska se stále vyžaduje očkování, test nebo potvrzení o prodělání nemoci. Roušky jsou nicméně povinné jen v hromadné dopravě a ve zdravotnických zařízeních.

Od května letošního roku provozují aerolinky easyJet přímou linku z Prahy do Porta. Létá se dvakrát týdně, a to ve středu a v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám