Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šokující detaily vraždy Čecha Tomáše (†49) na Ukrajině: Zabit byl dvěma ranami do břicha!

Autor: VaB - 
18. května 2022
12:19

V úterý přišla z Ukrajiny tragická zpráva o tom, že v jednom z hrobů byl nalezen mrtvý Čech Tomáš, který v zemi zmítané válkou pomáhal tamním obyvatelům. Podle šéfa tamní policie byl zastřelen dvěma ranami. Ruští vojáci pak u hrobu umístili výbušné zařízení.

Jeho tělo bylo nalezeno v jednom z hromadných hrobů nedaleko města Makariv. Kromě ostatků Tomáše z České republiky tam byla ještě další dvě těla. Na místě se našly české doklady. Místní policie uvedla, že devětačtyřicetiletý Čech se přestal blízkým ozývat 3. března. Dvě další těla se úřadům zatím nepodařilo identifikovat, byla ale v civilním oblečení.

„Dvě osoby byly zastřeleny ranou do hlavy, jedna do břicha,“ uvedl Andrij Něbytov z místní policie. Muž ještě před samotnou invazí pracoval jako řidič kamionu. V Česku má manželku a bratra. „Informovali jsme rodinu, jsme s ní v kontaktu a poskytujeme jí konzulární služby, které mohou být spojené s případnou repatriací. Po dohodě s rodinou ale žádné další detaily nemůžeme sdělovat,“ napsala Blesk Zprávám mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Lenka Do.

Dvě rány do břicha a zaminovaný hrob

Šéf policie v Kyjevské oblasti Andrij Něbytov poskytl serveru Seznam Zprávy rozhovor ohledně tragického úmrtí Tomáše. Podle něj tělo leželo v jámě. „V blízkosti hromadného hrobu byl zamaskován granát typu F1, což znamená, že lidé, kteří to udělali, tedy ruská armáda, doufali, že ti, co těla najdou, na granát šlápnou a zemřou nebo budou zraněni,“ popsal Něbytov.

Podle něj jde bez pochyby o Čecha. „Doklady, které jsme našli na místě, se shodovaly s těmi, o kterých nás informoval Interpol a naši kolegové z Česka. Informace jsme ověřili a jedná se o občana ČR, (...).  Podle našich informací dorazil Tomáš na Ukrajinu 28. února, měl červené auto značky Renault. Ukrajinu navštěvoval už dříve,“ dodal policejní šéf.

„Byl zabit dvěma výstřely do břicha,“ popsal příčinu smrti s tím, že případ vyšetřují ukrajinské úřady. Trojice mužů prý nebyla pohřbena normálně, ale mělo jít o rychlou operaci. Zatím nevědí, kdo byl přímým vykonavatelem akce, ale podle Něbytova byla v oblasti ruská armáda, jež měla v nedalekém lese zákopy a rozmístěnou techniku.

9:59
Dnes

Ruské ministerstvo obrany podle ruskojazyčné služby stanice BBC oznámilo, že protivzdušná obrana sestřelila v noci na dnešek nad ruským územím 50 dronů, největší počet, 26, jich byl právě nad Belgorodskou oblastí. V některých oblastech byla poničena energetická zařízení.

9:27
Dnes

Náměstek ukrajinského ministra zahraničí Dmytro Kuleby a bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis obdržel od české ministryně obrany Jany Černochové (ODS) vyznamenání. Informoval o tom na síti X. 

9:04
Dnes

Na jihovýchodní Ukrajině zahynul v pátek válečný reportér ruského listu Izvestija Semjon Jeremin. List o tom informoval na telegramu. Podle něj zemřel 42letý novinář na následky zranění, která utrpěl při útoku ukrajinského dronu. Ukrajina se podle agentury Reuters ke zprávě nevyjádřila.

Zobrazit celý online

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa