Výjimečná akce, která dala od loňského října dlužníkům ojedinělou tříměsíční šanci zbavit se dluhů a exekucí vůči státním podnikům a institucím, se na podzim zopakuje. Rozhodla o tom dnes vláda. Pardon, během kterého stačí splatit základní dluh a odměnu exekutora, zatímco všechny penále a úroky akce naopak odpouští, by se měl opakovat od začátku září a měl by opět trvat tři měsíce.

Podstatnou změnou je jen navýšení odměny exekutorů. Oproti minulému kolu, kdy získali za jednu exekuci 908 korun, to bude nyní dvojnásobek. Exekutoři budou mít také nově povinnost reagovat do 15 dnů na dotazy dlužníků. Pokud tak neučiní, lhůta tří měsíců, během kterých může dlužník jistinu splatit, se protáhne o počet dní, kdy nebyla odpověď doručena.

„Mnoho dlužníků se na první kolo nestihlo připravit i z důvodu dramatického nárůstu cen energií, případně čelili obstrukcím ze strany některých exekutorů. Proto je třeba akci zopakovat. Současně Milostivé léto vítají i zástupci věřitelů, kteří se tak často jednorázově dostali k desítkám milionů na dlužných a splacených jistinách,“ uvedl spoluautor nového zákona a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Celou akci však ještě musí schválit parlament. Výborný uvedl, že je s opozičním kolegou Patrikem Nacherem (ANO) domluven na tom, že poslanci tento bod předřadí na červnové schůzi sněmovny a schválí ho ve zrychleném řízení. „Naším cílem je, aby se ještě v červnu dostal do Senátu a v září mohl být účinný,“ sdělil.

První kolo Milostivého léta podle odhadu expertů i ankety HN využilo zhruba 30 tisíc lidí. Exekutorská komora uvádí nižší číslo kolem 15 tisíc. Důvodem skepse exekutorů k úspěchu akce i jejímu opakování je její administrativní náročnost a nízký zisk.

Nejvíce dlužníků akci využilo u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Do konce dubna tady skončily exekuce skoro 15 tisícům lidí, kteří splatili přes 200 milionů korun. Na druhém místě byl pražský dopravní podnik, kde exekuce skončily skoro u 14 tisíc lidí a podnik získal 14,5 milionu korun. Zbytek HN oslovených klíčových společností, zejména zdravotních pojišťoven a dopravních podniků, už dodal podstatně nižší čísla – všichni pod tisíc oddlužených.