První výsadky úkol v protektorátu nesplnily, končily tragicky. Anthropoid je výjimkou

Jan Gazdík Jan Gazdík, Jindřich Marek, VHÚ
18. 5. 2022 13:23
Vlast opouštěli v roce 1939. Poměry doma byly v době jejich návratu dramaticky jiné: lidé měli větší strach, gestapo bylo zkušenější a tím také nebezpečnější, okupační úřady svědomitější. Parašutisté byli sice vycvičeni, nepočítali ale s drsnou realitou protektorátu. Z první vlny výsadků tak většina padla v boji či byla popravena. K výročí akce Anthropoid připomínáme osudy dalších výsadkářů.

Říjen 1941. Spojení českého odboje s Londýnem je po rozsáhlých zátazích a represích gestapa přerušeno. Jakkoliv měli do té doby domácí odbojáři k dispozici několik radiostanic. Do protektorátu Čechy a Morava je proto vyslán první parašutista - svobodník František Pavelka (operace Percentage) s vysílačkou a náhradními krystaly. Jde o první pokus československého exilového odboje pomoci tomu domácímu. Jenomže parašutista Pavelka byl Londýnem vyslán takzvaně "naslepo", čili bez spolehlivých kontaktů a adres. Odboj byl navíc v té době stále silněji drcen gestapem.

Operace Anthropoid - cílem je Heydrich.
Operace Anthropoid - cílem je Heydrich. | Foto: VHÚ

Při zátahu gestapáků v pražských Jinonicích jeden z nejschopnějších radistů odboje Jindřich Klečka spáchal sebevraždu. V síti gestapa skončil nakonec i Pavelka. Mezi Londýnem a českým odbojem se tak rozhostilo komunikační ticho.

S paraskupinou Anthropoid, jejímž cílem byla likvidace zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, bylo proto 29. prosince 1941 vysazeno do okupované vlasti dalších pět parašutistů. Byli součástí skupin Silver A a Silver B, které byly vybaveny vysílačkami, pomocí nichž měli vyslaní vojáci obnovit přerušené spojení. Radiostanici Libuše ze Silver A se to na Pardubicku několik měsíců opravdu dařilo. Parašutisté skupiny Silver B naopak o vysílačku s krycím jménem Božena při seskoku přišli.

Tragédie výsadků naslepo

Na jaře 1942 bylo zjevné, že český protinacistický odboj je v silné defenzivě a je naprosto nezbytné ho posílit - materiálně i personálně. V protektorátu proto byly vysazovány další paraskupiny, z nichž některé se zaměřily na zpravodajství a udržení radiokontaktu s Londýnem, jiné byly pověřeny sabotážními akcemi. Útoky přitom měly být natolik výrazné, aby si jich všimli i v zahraničí.

Například výsadkáři ze skupiny Out Distance byli vybaveni radiomajákem, s nímž měli navádět spojenecké letouny při náletu na plzeňskou Škodovku - jednu z největších zbrojovek nacistické říše. Další skupiny pak měly kontejnery s výbušninami, s nimiž měly zaútočit na kolínskou rafinerii, plynárnu v pražské Michli či vsetínskou zbrojovku.

Problém byl ovšem opět v tom, že všechny tyto skupiny šly do akce - stejně jako František Pavelka - naslepo. I kvůli tehdejší úrovni letecké navigace navíc byly leckdy vysazeny i desítky kilometrů od plánovaných míst. Například Anthropoid, tedy Jan Kubiš a Josef Gabčík, měl seskočit v Ejpovicích u Plzně, nakonec se ale v půl třetí ráno ocitl v Nehvizdech severovýchodně od Prahy. Muži přežili jen díky mimořádnému nasazení a schopnosti improvizace v pro ně zcela neznámém terénu.

V protektorátu na výsadkáře zpravidla nikdo nečekal, na místě výsadku nebyla žádná odbojová skupina tak, jak to bývalo u polských odbojářů z organizace Armia Krajowa, kteří po "radiodohodě" s Londýnem přejímali a ukrývali sabotážní materiál a pomáhali parašutistům do úkrytu.

I proto se po seskoku gestapo většinou zmocnilo kontejnerů s výzbrojí i trhavinami. Čeští či slovenští parašutisté sice měli adresy lidí, na něž se měli obrátit, avšak dotyční vůbec netušili - jakkoliv se většinou jednalo o vlastence -, že je bude z odboje někdo kontaktovat. Často tedy vojáky odmítli v obavě, že jde o provokatéry gestapa. I proto celá vlna výsadků z let 1941 až 1942 skončila tragicky. A represe ještě zesílily po úspěšném atentátu Josefa Gabčíka s Janem Kubišem na "kata Čechů" Reinharda Heydricha.

Parašutistům šlo o život každou vteřinu

Více než drsné a někdy i bezvýchodné poměry, v nichž se parašutisté ocitali, líčí například věrohodně filmové psychologické drama Skok do tmy režiséra Vladislava Delonga, inspirované osudy parašutisty Rudolfa Vetišky. Výsadkáři se tedy bez nadsázky vraceli do mnohem složitějších poměrů, než kdyby se nalézali v bojových liniích. Po jejich vysazení jim šlo o život každou vteřinu. Mnohé situace ve snaze přežít v ilegalitě nemohli přitom ani ovlivnit.

O to více vyniká počínání Josefa Gabčíka s Janem Kubišem, kteří se skvěle zorientovali a i s velkým štěstím navázali kontakt s domácím odbojem.

Osudy paravýsadků

Podrobněji o konkrétních ztrátách třinácti paraskupin vyslaných do Němci zřízeného Protektorátu Čechy a Morava z jara roku 1942 v analýze Vojenského historického ústavu zde.

Když bychom to shrnuli: vždy záleželo na talentu, odvaze a schopnosti parašutistů improvizovat, ale klíčovou roli hrálo i štěstí, jakého se dočkal právě Anthropoid. I stejně dobře vycvičení výsadkáři skončili tragicky, zkrátka od počátku štěstí neměli. Tím spíše vyniká odvaha československých vojáků ve Velké Británii hlásit se do podobných operací dobrovolně. Ze 101 čs. parašutistů vyslaných do okupované vlasti se konce války dožila jen padesátka.

Nemenší respekt pak zasluhují lidé, kteří parašutistům, nehledě na hrozbu drakonických trestů, pomáhali. V případě spolupracovníků Anthropoidu či například mnohem pozdějšího výsadku Carbon se jejich počty násobily. Šlo o stovky a stovky vlastenců. Mnohé z nich nacisté zavraždili.

Následuje pět vybraných příběhů parašutistů, kteří i přes obrovskou snahu a hrdinství neuspěli. Rovněž na ně bychom - v roce 80. výročí úspěšného útoku na Heydricha - neměli zapomínat.

Viliam Gerik, paraskupina ZINC.
Viliam Gerik, paraskupina ZINC. | Foto: Autor neznámý / Wikipedia / Public domain

Nešťastný osud snaživého Viliama Gerika (operace Zinc)

Popraven 20. dubna 1947 jako konfident gestapa. Jde o velmi složitý a rozporuplný případ. Když o něm historik Jindřich Marek mluvil s osobnostmi západních parašutistů, jako byl Rudolf Pernický, Rudolf Krzák, Čestmír Šikola či Jaroslav Klemeš, všichni se shodovali, že trest smrti si Gerik přece jen nezasloužil, jakkoliv měl být vojenským soudem za své selhání potrestán.

Viliam Gerik byl neúspěšným konfidentem gestapa, předal mu informace o přípravě parašutistů ve Velké Británii a částečně i českém odboji. Mezi Gerikem a Karlem Čurdou, s nímž byl odsouzen k trestu smrti, je ale přece jen obrovský rozdíl.

I Čurda, člen skupiny Out Distance, byl dobrým a odvážným vojákem, zcela ho však zlomil úkryt u rodiny v Nové Hlíně. Její tlak - a zvláště matky - vygradovaný represemi gestapa ho psychicky semlel. Přihlásil se na gestapu, udal spolupracovníky Anthropoidu - de facto tudíž Josefa Gabčíka s Janem Kubišem a další pět parašutistů z krypty -, načež poslal, už jako velmi aktivní konfident gestapa, stovky lidí na smrt.

"Jedenadvacetiletý Gerik, který pocházel ze slovensko-maďarského prostředí, neměl být do Čech vůbec vyslán. Všichni Češi, na které se obrátil o pomoc, ho z obav před provokací gestapa odmítli. Vyčerpaný, hladový a špinavý se tedy naivně domníval, že pokud se obrátí na českou policii, tak bude vyhoštěn na Slovensko, kde obdrží zanedbatelný trest za opuštění republiky," popsal historik Jindřich Marek.

Česká policie ale podle tehdejších předpisů předala Gerika gestapu, které si s ním už vědělo rady. Jakmile ale zjistilo, že práci konfidenta vykonává extrémně liknavě, poslalo Gerika do koncentračního tábora Dachau. Po válce se podle svědectví zmíněného Jaroslava Klemeše slovenský parašutista vrátil do Prahy v koncentráčnickém mundúru a s trikolorou na něm. Byl prý celý rozesmátý, že vidí znovu staré kamarády - parašutisty. Je samotné pak zaskočilo, když byl Gerik po několika dnech zatčen a vyslýchán. Dokonce se mu zdařil útěk do západních Čech, kde se snažil kamarádům z čs. brigády vše vysvětlit.

Všichni, kteří Gerika znali, ho popisují jako skvělého vojáka, extrémně snaživého, ambiciózního, soutěživého, a také jako nadprůměrného radiotelegrafistu. "Vše tohle by mělo smysl, pokud by ho někdy v roce 1944 vyslali na Slovensko. V Čechách, kde mu nechtěl nikdo pomoci, byl ale i se svým nadšením a entuziazmem ztracen. Nakonec rezignoval," shrnul nešťastný osud parašutisty Viliama Gerika historik Marek.

Oldřich Pechal, velitel operace Zinc, k níž Gerik příslušel, byl po nelidském mučení, při němž nic nevyzradil, oběšen 22. září 1942 v koncentračním táboře Mauthausen. Další člen paravýsadku Arnošt Mikš byl v přestřelce s četníky v Požárech na Křivoklátsku těžce zraněn a v bezvýchodné situaci se zastřelil.

 

Právě se děje

Další zprávy