18. května 2022 • 13:54

Slováci o Slafkovském: Za pět let... To bude síla! Čím chyboval Regenda?

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři body po třech zápasech. Taková je zatím bilance slovenských hokejistů na mistrovství světa ve Finsku. Po drahocenné ztrátě s Německem (1:2) prohrál výběr kouče Craiga Ramseyho i duel s Kanadou (1:5), na kterou stačil pouze jednu třetinu. Slováci zatím nedokázali najít střelce, což po posledním utkání uznali jejich experti. Navázat na střeleckou produktivitu z bronzové olympiády v Pekingu se stále nedaří ani talentovanému útočníkovi Juraji Slafkovskému, byť na jeho hru prší chvála. „Je tam očividně nejlepší hráč,“ smekl bývalý vynikající útočník Marián Gáborík.



Největší talent slovenského hokeje od časů Gáboríka. Tak bývá v obzvláště v posledním roce často označován Juraj Slafkovský, který svého úspěšného předchůdce dokázal v několika milnících překonat ještě před 18. narozeninami. Je rovněž velice blízko k tomu, aby někdejšího vynikajícího útočníka předčil i v nadcházejícím draftu NHL. Nyní čtyřicetiletý rodák z Trenčína, který do zámoří odcházel před 22 let jako draftovaná trojka, s úžasem sleduje nadějného mladíčka na šampionátu v Helsinkách.

„Když má puk, nikdo mu ho nesebere. Hraje s velkým sebevědomím, obrovskou intenzitou, chce udělat rozdíl,“ řekl Gáborík o Slafkovském během sledování zápasu Slovenska s Kanadou v televizním studiu RTVS. Slova chvály měl pro slovenský klenot také bývalý obránce Boris Valábik. „Chci vidět Slafkovského za pět let, to bude síla! Jak dominuje na ledě… To osmnáctiletý hokejista nemá co takhle hrát,“ žasl někdejší zadák Atlanty či brněnské Komety.

Valábik ale nezůstal pouze u autora sedmi gólů na olympiádě v Pekingu. Výborným dojmem na slovenského hokejového experta zapůsobil také Slafkovského spoluhráč Pavol Regenda. Když zjistil, že dvaadvacetiletý útočník už má na novou sezonu podepsanou smlouvu v Mladé Boleslavi, dodal, že je to velká chyba. „Na tomto mistrovství světa se prodá. I když ho stále nepovažuji za střelce, na to, jak hraje oproti Slafkovskému…“

Regenda už přitom na šampionátu vstřelil dva góly, zatímco Slafkovský stále ani jeden. Ve třech odehraných zápasech se Slováci trefili celkem šestkrát, z toho čtyři góly dali na úvod Francii. Proti Německu a Kanadě se ale dokázali prosadit pouze jednou. Podle Gáboríka se reprezentaci na turnaji očividně zatím nedaří najít střelce.    

„Pozitivum je, že šance si vytváříme. Kdyby ne, reálně to už můžeme klidně zabalit, Věřím, že pytel s góly se roztrhne a přijdou v pravý čas. Nepanikaříme, byl to jen třetí zápas,“ zachovával klid vítěz Stanley Cupu z roku 2014 po prohře s Kanadou. Gáboríkovi se nicméně vůbec nelíbila třetí třetina duelu se zámořským týmem, kdy Slovensko působilo velice odevzdaně. „Bylo to takové odevzdání se. První polovinu zápasu jsme byli možná až lepší tým, po třetím góle to šlo ale dolů.“

Valábik ve slovenské hře viděl mnoho chyb v obraně, ve které postrádá defenzivnější borce.  „Máme hodně ofenzivně laděných obránců. Ty v reprezentaci nenaučíme, aby byli zodpovědní v předbrankovém prostoru. Jak chceme držet krok s nejlepšími, musíme vychovávat i defenzivní obránce. Třeba Michala Ivana,“ uvedl jako příklad libereckého zadáka.

Důležitý zápas o postup do vyřazovací části čeká Slováky ve středu večer, kdy se postaví rozjetému Švýcarsku. Tým ze země helvétského kříže zatím vyhrál všechny tři utkání na turnaji.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 1 0 0 34:15 20
2. Německo 7 5 0 1 1 26:20 16
3. Kanada 7 5 0 0 2 34:18 15
4. Slovensko 7 4 0 0 3 23:19 12
5. Dánsko 7 4 0 0 3 18:18 12
6. Francie 7 1 1 0 5 11:24 5
7. Kazachstán 7 1 0 0 6 19:31 3
8. Itálie 7 0 0 1 6 12:32 1

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud