Pospíšil: Nejde uprchlíkům nařídit, kde mají žít. Uplácení je ale absurdní, mínil Hrnčíř

Zabavit děti je pro čekající ukrajinské uprchlíky velký oříšek.

Jak vyřešit uprchlickou krizi

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že přerozdělování ukrajinských uprchlíků není reálné. Vláda by je podle něj k přesunu do jiných krajů měla motivovat. To však odsoudil poslanec SPD Jan Hrnčíř: „Uplácení uprchlíků, aby šli do jiných krajů, je absurdní.“

„Přerozdělování není reálné, mluvil o tom i primátor Hřib. Uprchlíci jsou lidé, kteří když dostanou vízum, tak se mohou usadit kdekoliv. Jestli někdo tvrdí, že je vláda může donutit, aby se usadili v některém konkrétním kraji, tak vytváří lži. Jde to jen pozitivní motivací,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS europoslanec Pospíšil. Jako příklad uvedl nabídnutí ubytování. „Ale ne, že se jim dá příkaz, to je mýtus,“ doplnil.

Hrnčíř reagoval tím, že kdyby vláda ihned u uprchlíků zjišťovala jejich profesi a vzdělání, tak jim mohlo být nabídnuto ubytování v blízkosti jejich budoucího pracoviště. „Představa, že vláda teď přemýšlí, že bude uprchlíky uplácet, aby je dostala do jiných krajů... Jestli někdo opravdu prchá před válkou, tak si nedovedu představit, že by vzdoroval a odmítal se přesunout v rámci Česka,“ uvedl.

Dodal, že když jde lidem o holý život, vezmou cokoliv. „Ale aby vláda vymýšlela úplatky, aby je někam dostala, mi přijde absurdní,“ konstatoval Hrnčíř. Načež Pospíšil reagoval: „Nemůžeme někomu nařídit, že má jít do tohoto kraje a konkrétního místa. Někomu se to líbit nemusí, ale jako právník říkám, že to je zákon. Uprchlík si může vybrat, kde se usadí.“

„Jiná šance, než jim to nabídnout a vyzvat je, není. Jsou to živí lidé a my nejsme federace krajů. Vláda opravdu nemůže vymyslet variantu, jak to nařídit,“ sdělil Pospíšil.

Pokud by uprchlíci odmítli ubytování v nějakém kraji, Hrnčíř navrhl, aby dostávali nižší sociální dávky. „Ale za 2,5 měsíce, kdy je snad největší uprchlická krize za námi, tohle řešit, je fatálně pozdě. A způsob uplácení, aby se přesouvali, mi přijde absurdní a není to cesta,“ uzavřel.

Tagy: