Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bernard se v brance překonával, ale vítězství v prodloužení berou Francouzi

Šestašedesát sekund před koncem třetí třetiny vedli hokejisté Itálie 1:0, ale nakonec kousali porážku 1:2 v prodloužení. Francouzi proto podruhé na letošním mistrovství světa oslavují, soupeř z Apeninského poloostrova má v tabulce základní skupiny A alespoň první bod. Rozhodující gól vstřelil po 64 vteřinách prodloužení Hugo Gallet.

Francouzi, kteří se po sestupu v roce 2019 dostali mezi elitu společně s Rakouskem jako náhrada za vyloučená mužstva Ruska a Běloruska, si polepšili po čtvrtém utkání na pět bodů a jsou ve skupině A pátí. Itálie je po prvním bodovém zisku předposlední.

"Je příjemné být v této pozici. Nikdo nechce hrát zápasy o udržení. My se teď můžeme cítit uvolněnější. Stále máme šanci bojovat o čtvrtfinále, takže se budeme snažit vyhrát co nejvíce zápasů a udělat to nejlepší, co umíme," řekl francouzský útočník Louis Boudon.

"Cítíme se strašně. Vedli jsme 59 minut a pak se to celé otočilo. Je to těžké. My jsme měli šance a oni také. Byl to vyrovnaný zápas. Bohužel to dopadlo takto," konstatoval italský obránce Alex Trivellato.

Italové poprvé vážněji zahrozili v 7. minutě, ale Giosova střela minula branku. Na druhé straně vzápětí tečoval Llorcův pokus Chakiachvili, ale Bernard zasáhl. Italové se ubránili při Giosově trestu a Francouzi zase při Fabreho vyloučení. Ve 14. minutě vytěsnil Buysse vyrážečkou Miglioranziho ránu. V čase 14:42 při Spornbergerově pobytu na trestné lavici se dostal do úniku v oslabení Frigo. Obral o puk Chakiachviliho a blafákem do forhendu překonal gólmana Buysseho.

V pokračující přesilovce se to Francouzům nepodařilo napravit. Bernarda nepřekonal v šanci Fleury a Rech trefil brankovou konstrukci. Před první pauzou mohl zvýšit po Frigově přihrávce střelou z otočky Petan.

Ve druhé části se Italové neprosadili při Chakiachviliho trestu. Ve 27. minutě Bernarda nepřekonal v závaru Rech a při následném Spornbergerově vyloučení mohl dát další gól v oslabení Simon Kostner, ale nepodařilo se mu překonat Buysseho. Italský gólman si na druhé straně poradil s Auvituovou střelou. Další šance měli Fleury po přečkání oslabení Auvitu a neuspěli ani Leclerc, Bertrand či Rech.

Ve 45. minutě mohl naopak při Texierově vyloučení zvýšit Mantenuto a Italové nevyužili ani další početní výhodu po Galletově faulu. Francouzi pokračovali ve spalování šancí až téměř do závěru, kdy při power-play střelu kapitána Fleuryho tečoval před Bernardem bývalý hráč Kladna, Sparty a Pardubic Sacha Treille.

V prodloužení získal za brankou puk Tom Bozon a Gallet po jeho přihrávce zamířil z pozice mezi kruhy do pravého horního rohu italské svatyně.

Francie - Itálie 2:1 v prodl. (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 59. S. Treille (Fleury, Auvitu), 62. Gallet (T. Bozon) - 15. Frigo. Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Öhlund (Švéd.) - Niittylä (Fin.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 6:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 1543.

Francie: Buysse - Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Bault - Fleury, S. Treille, T. Bozon - Bertrand, Claireaux, Perret - Rech, Texier, Boudon - K. Bozon, Ritz, Leclerc - Fabre. Trenér: Philippe Bozon.

Itálie: Bernard - Di Perna, Trivellato, Miglioranzi, Pietroniro, Glira, Gios, Spornberger - Frigo, Hannoun, Petan - Sanna, S. Kostner, D. Kostner - Frank, Mantenuto, Mantinger, McNally - Deluca, Traversa, Insam - Magnabosco. Trenér: Greg Ireland.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články