Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Jak se katolická církev učí vstřícnosti?

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 19. května 2022

Článek

● Rozhovor s politologem Mariánem Sekerákem o současné katolické církvi; je papež František příliš diplomatický ve vztahu k ruskému prezidentu Putinovi či patriarchu Kirillovi, proč se homosexualita stala polem, kde se „střetávají civilizace“, a jaký je vůbec vztah katolické církve k demokracii?

● Recenzi Martina Šrajera na román korejsko-americké spisovatelky Min Jin Lee Pačinko i na aktuální stejnojmennou televizní seriálovou adaptaci; s jakými překážkami se potýkali „neviditelní“ korejští imigranti v Japonsku v minulosti a s jakými se potýkají v pozdně kapitalistické společnosti?

Foto: Profimedia.cz

Ze seriálu Pačinko (2022)

● Text Kláry Vlasákové o knize Free. Coming of Age at the End of History od původem albánské politoložky Ley Ypi; jaké svobody vlastně chtějí obyvatelé postkomunistických zemí, v čem je situace albánských a českých mileniálů společná a v čem naopak jiná a proč dnes v časech neoliberalismu potřebujeme naslouchat hlasu právě této generace?

● Vzpomínku Štefana Švece na nedávno zesnulého Vlastislava Tomana, dlouholetého šéfredaktora časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců; v čem spočíval Tomanův přínos generacím dětských čtenářů a proč je často srovnáván s Jaroslavem Foglarem?

● Krátké glosy o nových knihách; jsou to sborník editorů Václava Cílka, Martina Polívky a Zdeňka Vacka Český a moravský les, fotografická publikace editorky Gabriely Kontra Location TBA o subkultuře „pražských raves“, román argentinského spisovatele Ricarda Piglii Za Idou, monografie Davida Klimeše Doporučeno nezveřejňovat o fungování cenzury v pozdně normalizačním Československu a sborník editora Jiřího Hlaváčka o vojenské službě Mezi pakárnou a službou vlasti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám