V New Yorku padl aukční rekord. Sbírka umění rozvádějících se manželů se vydražila za 22 miliard korun

Když se dva perou, třetí se směje. Vyústěním rozvodu zámožných sběratelů je aukce jejich umělecké sbírky, která se zapíše do historie.

sothebys

Foto: Sotheby’s

Sbírka Mackloweových se vydražila za rekordních 922 milionů dolarů

0Zobrazit komentáře

Harry a Linda Mackloweovi během svého manželství poskládali dohromady úctyhodnou sbírku moderních uměleckých děl. Během rozvodového řízení se však nedokázali domluvit na jejím rozdělení, v polovině května se tak sbírka vydražila za rekordních 22 miliard korun v aukční síni Sotheby’s.

Aukce první části sbírky se uskutečnila již loni v listopadu. Dražilo se celkem 35 děl, mezi nimiž byly mimo jiné obrazy Jacksona Pollocka, Marka Rothka či Andyho Warhola. Nejžádanějším dílem bylo Rothkovo abstraktní plátno s názvem Číslo 7 (No. 7), které se vydražilo za 82,5 milionu dolarů, v přepočtu 1,9 miliardy korun.

Druhou část sbírky tvořilo 30 děl, mezi nimiž opakovaně největší zájem vzbudil Rothkův obraz Bez názvu (Untitled) z roku 1960. Abstraktní plátno, které se řadí k malířovým nejemotivnějším a nejobdivovanějším dílům, se prodalo za 48 milionů dolarů, tedy 1,1 miliardy korun. Obraz je význačný také tím, že před prodejem nebyl nikdy vystavený na veřejnosti.

Za Autoportrét od Andyho Warhola, který umělec dokončil jen pár měsíců před svou smrtí v roce 1987, kupující zaplatil 18,7 milionů dolarů (438 milionů korun). O Kooningův netitulovaný obraz z roku 1961 se přihlásilo šest dražitelů, velký zájem byl rovněž o dvě díla od Sigmara Polkeho.

O sbírku projevili zájem kupující ze třiceti zemí, nejsilnější ohlasy přicházely z Asie. V obou aukcích kupci celkem zaplatili 922 milionů dolarů, což je téměř 22 miliard korun. Sbírka Mackloweových tak překonala dosavadní rekord, který držel prodej sbírky Peggy a Davida Rockefellerových. Tu se v roce 2018 podařilo v aukční síni Christie’s vydražit za 835 milionů dolarů.

Linda Mackloweová působí jako čestná členka správní rady Metropolitního muzea umění v New Yorku, společně se svým bývalým manželem, realitním magnátem Harrym Macklowem v průběhu svého 60 let trvajícího svazku vytvořili sbírku, v níž se jim podařilo obsáhnout ty nejvýznamnější tvůrce 20. a 21. století – kromě již zmíněných například Pabla Picassa, Alberta Giacomettiho, Gerharda Richtera a Jeana Dubuffeta.

„Z výsledku dražby jsem nadšený. Ne kvůli celkové částce, za kterou se díla vydražila, ale především proto, že sběratelé rozpoznali její kvalitu,“ řekl Harry Macklowe novinářům po skončení aukce.

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym