Hlavní obsah

Vláda zpřísní pravidla pro uprchlíky z Ukrajiny

Uprchlíci, kteří dostávají v ubytovacím zařízení zdarma stravu a hygienické potřeby, by nově neměli pobírat humanitární dávku. Po středečním jednání vlády, která návrh projednala, to na tiskové konferenci řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Foto: Jorge Silva , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Humanitární dávka nebude vyplácena v případech, kdy mají uprchlíci zajištěno ubytování, kde jim je zdarma poskytována strava a další zázemí. Z principu platí to, co jsme říkali: Pokud stát zajišťuje stravu, nevyplácí se dávka,“ řekl Rakušan.

Rakušan žádá Ukrajinu, aby její policie prověřila příjezdy Romů

Domácí

Nyní mají uprchlíci nárok na podporu 5000 korun na pořízení základních potřeb pro začátek života v Česku. Mohou ji pobírat v případě potřeby i opakovaně, a to ještě dalších pět měsíců. Měli by ale prokázat, že podporu potřebují.

Podle kritiků a některých opozičních politiků někteří lidé míří do Česka jen pro dávky. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) či ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dřív řekli, že připravovaná opatření mají „dávkové turistice“ zabránit.

Novela kromě toho prodlouží i lhůtu na vyřízení žádosti o dočasnou ochranu na 60 dní, a naopak zkrátí dobu, dokdy musí uprchlík nahlásit změnu pobytu z 15 dnů na tři dny.

Nově budou muset žadatelé o dočasnou ochranu prokázat doklad, že mají zajištěno ubytování, pokud nebudou chtít nalézt bydlení prostřednictvím krajských asistenčních center.

Ukrajinci oznámili sestřel ruského bojového letounu

Evropa

„Novela obsahuje také zkrácení nároku uprchlíka na zdravotní pojištění, a to na 180 dnů,“ uvedl po jednání kabinetu Rakušan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám