Rusům zřejmě docházejí naváděné rakety. Bude proto více civilních obětí, bojí se experti

Ruský raketový systém Iskander

Válka na Ukrajině (18.5.2022 6:00)

Z popisu ruských útoků na Ukrajině z posledních týdnů vyplývá, že armádě Moskvy dost možná dochází přesně naváděná munice. Upozornil na to nezávislý web The Moscow Times. Podle expertů tak paradoxně hrozí, že počet civilních obětí bude narůstat. Rusové totiž zřejmě začnou ve velkém používat konvenční zbraně.

Rusové používají přesně naváděné střely od prvního dne invaze. Takzvaná chytrá munice dokáže změnit trajektorii letu i po vystřelení ze země, což umožňuje navést raketu co nejpřesněji na cíl. Mezi nejznámější raketový naváděcí systém Ruska patří Iskander, který dokáže zasáhnout cíl s odchylkou maximálně pěti metrů. Dostřel takové střely je zhruba 500 kilometrů. Mimo Iskanderu využívá Moskva například sovětský raketový systém Točka.

Podle údajů ukrajinské strany z minulého týdne vypálilo Rusko na Ukrajinu od začátku invaze 2 154 raket. Naváděné střely v minulosti strefily například město Oděsa nebo nádraží v Kramatorsku. Poslední dobou ale podobně cílených útoků ubývá. Objevují se proto spekulace, že Rusům chytrá munice dochází.

„Nedochází už k žádným salvám raket dlouhého doletu a téměř k žádným úderům Iskanderu,“ sdělil vojenský analytik Pavel Lužin pro nezávislý list The Moscow Times.

Obnovit zásoby raket totiž není kvůli západním sankcím tak jednoduché, jak se může zdát. Naváděcí systém vyžaduje polovodiče a tranzistory, které se údajně v Rusku nevyrábějí a nejsou dostupné ani v Číně.

Proč bude více civilních obětí?

V moderním válečnictví přitom naváděné rakety patří k páteři armádního arzenálu. Rakety dokáží zasáhnout vojenský cíl a svou přesností eliminovat civilní ztráty, které by způsobil nepřímý zásah. „Pomocí chytré munice můžete poslat dvě letadla, aby se postarala o určený cíl. V druhé světové válce byste museli takových letadel vyslat sto,“ sdělil analytik James Lewis pro The Moscow Times.

Jelikož Rusům zřejmě naváděná munice dochází, budou hledat alternativy. Už teď si odborníci všímají, že Rusové přidali v leteckých útocích, při kterých se nepoužívají naváděné systémy. V tomto ohledu se tak válka začne technologicky vracet o dekády zpět.

„Začnou používat letectvo k tomu, aby zasáhli pozemní cíle. A budou používat neřízenou munici, což způsobí další vedlejší škody,“ obává se Dara Masicottová, vedoucí výzkumnice v americké neziskové organizaci Rand Corporation.

Tagy:
válka raketa Moskva Ukrajina oběti civilisté Rusko Čína Oděsa munice Druhá světová válka Kramatorsk 9K720 Iskander Civilní oběti Jimmy Lewis RAND Corporation