Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Weby ŘSD jsou po kyberútoku stále mimo provoz, asistenční linka už funguje

ilustrační snímek foto: Martin Veselý, MAFRA

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR ve středu dopoledne částečně zprovoznilo bezplatnou asistenční linku pro řidiče. Nedostupná byla po úterním kybernetickém útoku na firmu. Nedostupný už více než 30 hodin zůstává web ŘSD, stejně tak i Dopravniinfo.cz. Nedá se odhadnout, kdy budou opět funkční, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Incidentem se zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
  17:01

Ve středu dopoledne silničáři oživili alespoň asistenční linku 800 280 281. Zatím bez možnosti poskytování dopravních informací. „Volat může každý řidič, který se na dálnici dostane do problému a my k němu vyšleme asistenční auto na pomoc,“ uvedlo ŘSD na twitteru. Na webu ŘSD jsou dostupné dopravní kamery z celé ČR, na webu Dopravniinfo.cz se zobrazuje aktuální dopravní situace v zemi.

Bezpečnost dopravy na dálnicích a silnicích první třídy není i přes nefunkčnost stránek podle ŘSD nijak ohrožena. O zprovoznění dopravních informací a webových stránek bude organizace informovat.

Kybernetickému útoku čelila společnost už v úterý ráno. „Stále s experty z NÚKIB procházíme, analyzujeme a obnovujeme všechna rozhraní,“ uvedl Rýdl.

Platí podle něj, že ŘSD měla a má i přes incident přehled o stavu a plynulosti provozu především na dálničních úsecích, nenastal skluz ani změna harmonogramu plánované údržby.

Bezpečně izolované a nenarušené podle něj zůstaly i dvě důležité položky, a to je výběr mýta a řízení a dohled v tunelových systémech. Mluvčí NÚKIB Alena Minxová řekla, že s ŘSD nadále spolupracují na řešení incidentu.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterý uvedl, že ŘSD s NÚKIB incident prošetřují a pracují na jeho odstranění. „Klíčové elektronické systémy resortu jsou dále funkční a lze bez omezení kupovat elektronickou dálniční známku, využívat jednu jízdenku na železnici, registrovat vozidlo v centrálním registru nebo si žádat elektronicky o výměnu řidičského průkazu,“ dodal ministr.

Útokům hackerů v minulých týdnech čelily i jiné české weby, přihlásila se k nim ruská hackerská skupina Killnet. Šlo například o web NÚKIB, o weby některých regionálních letišť či o weby ministerstva vnitra, včetně stránek policie i hasičů.

Šlo o takzvané DDoS útoky, které spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik mnoho dotazů a stránky přestanou fungovat, takzvaně spadnou. Nyní není zřejmé, zda jde o stejnou hackerskou skupinu a zda jde o DDoS útok. Hackerská skupina Killnet se ke kyberútoku podle jejího profilu na sociální síti zatím nepřihlásila.

Autoři: ,