Policista se u soudu přiznal k napomáhání zabití v případu George Floyd

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
18. 5. 2022 17:21
Jeden ze tří policistů, kteří se společně s Derekem Chauvinem účastnili smrtícího zásahu proti Georgi Floydovi, se dnes u soudu v Minneapolisu přiznal k napomáhání zabití.
Foto: Reuters

Thomas Lane souhlasil se tříletým trestem za méně závažný bod obžaloby výměnou za stažení obvinění z napomáhání vraždě, informují americká média. Zpráva přichází těsně před druhým výročím Floydovy smrti, která rozpoutala vlnu protestů proti rasismu a policejnímu násilí v USA.

Lane při osudném incidentu z konce května 2020 společně s kolegou Alexanderem Kuengem pomáhal neozbrojeného černocha držet na zemi, zatímco mu Chauvin klečel na krku. Zásahu se účastnil také Tou Thao, který několik minut udržoval v odstupu skupinu přihlížejících, během nichž Floyd volal o pomoc a následně ztratil vědomí. Chauvinovi loni soud vyměřil 22,5 roku vězení za vraždu, zbylí tři expolicisté byli později shledáni vinnými ve federálním procesu ohledně porušení Floydových občanských práv, zatímco pokračovalo jejich stíhání na státní úrovni.

Prokurátor státu Minnesota Keith Ellison po oznámení dohody s Lanem uvedl, že je s výsledkem spokojený, neboť bývalý strážník přijal zodpovědnost za podíl na Floydově smrti. Prokuratura navrhuje za napomáhání zabití tři roky vězení, přičemž by si Lane trest odpykával společně s tím federálním, který ještě nebyl oznámen.

Oznámení trestu ve státním procesu je naplánované na 21. září, napsala agentura AP. Lane podle ní v tuto chvíli není ve vazbě. Jeho právník uvedl, že on ani jeho klient nebudou vývoj kauzy komentovat.

Prokuratura dříve sdělila, že kromě Lanea nabídla dohody o vině a trestu i Kuengovi a Thaovi, ale že nabídky byly odmítnuty. Případy Kuenga a Thaa stále směřují k plnohodnotnému soudnímu procesu, jehož začátek se čeká příští měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy