Jste úchylný, vzkázal soudce žalobci. Sám dříve zavinil propuštění sadistického vraha

Jan Horák Jan Horák
18. 5. 2022 18:00
Soudce plzeňského soudu při vyřizování trestní kauzy slovně počastoval státního zástupce, který zažaloval muže za to, že podle něj svým příspěvkem na sociální síti podněcoval ke spáchání vraždy. Soudce stíhání autora komentáře zastavil. V odůvodnění žalobci nepřímo vzkázal, že je úchylný. "Nemyslel jsem sexuálně zvrhlý," říká soudce.
Soudce Luboš Patzenhauer soudí od roku 1984 (ilustrační snímek).
Soudce Luboš Patzenhauer soudí od roku 1984 (ilustrační snímek). | Foto: Ludvík Hradilek

Luboš Patzenhauer je nejzkušenějším soudcem plzeňského městského soudu. Talár nosí od roku 1984, přímo na městském soudu v Plzni působí 30 let. Platí za profesně výkonného člověka s největším počtem vyřízených kauz. Svého času neměl ani asistenta, v rámci své agendy chtěl mít všechny úkony pod kontrolou.

"Jedná se o velice kvalitního soudce. Dlouhodobě dosahuje vysokých pracovních výsledků a je soudcem s nejvyšším počtem vyřízených věcí na trestním úseku a současně jeho senát má nejvyšší počet napadených věcí," lze se dočíst k Patzenhauerovi v hodnocení jeho práce, které má Aktuálně.cz k dispozici.

V jedné ze svých posledních kauz však postupoval na hraně etického kodexu soudce, podle něhož se má vyvarovat nevhodného vystupování. Při osvobození pachatele obžalovaného z nenávistného projevu na sociální síti dozorového státního zástupce Roberta Merkuna slovně napadl za to, že případ poslal k soudu.

Úchylný a úchylnější

"Za úchylného (ve smyslu majícího odchylku) lze považovat zpravidla toho, kdo má potřebu se na sociálních sítích ventilovat; za ještě úchylnějšího lze považovat zpravidla toho, kdo má potřebu na takové ventilování se reagovat! A obdobně je na tom zpravidla i ten, kdo z takového ventilování se a z reakcí na ně vyvozuje trestněprávní důsledky," napsal v usnesení, jež Aktuálně.cz získalo.

Tímto rozhodnutím z konce letošního března osvobodil muže, který reagoval na článek sdílený předsedou hnutí SPD Tomiem Okamurou na sociální síti Facebook v červenci 2020. Text popisoval trestní kauzu syrského imigranta, který za napadení manželského páru v Plzni dostal podmínku.

Podle Okamury by přitom zasloužil vyhoštění, protože už předtím byl trestaný. Pod článkem se na Okamurově profilu sešly desítky komentářů včetně těch nenávistných. Jeden z nich zněl "9 mm a je to". Jeho autora Merkun obžaloval z podněcování k trestnému činu, jeho stíhání však soudce Luboš Patzenhauer zmíněným usnesením zastavil.

"Nikdy by neměl být osobní"

"Pokud člověk necituje výpověď, tak by se v ústním ani písemném projevu neměl chovat jinak než řádně. Cokoliv jiného se nepochybně dělat nemá. Expresivní výraz může pochopení věci zrychlit, ale nikdy by neměl být osobní," řekl Aktuálně.cz ke slovníku Patzenhauera prezident Soudcovské unie Libor Vávra s odkazem na zmíněný Etický kodex soudce.

Dotčený žalobce Merkun si na Patzenhauera stěžovat nebude. Je přesvědčený, že soudce svého slovníku lituje. Podle něj navíc urazil ostatní kolegy ze stavu. "Ti rovněž na základě diskusních příspěvků, a to dokonce pod stejným článkem, bez problémů vydávají trestní příkazy či vyhlašují odsuzující rozsudky," řekl Aktuálně.cz.

Z Etického kodexu soudce

  • V řízení před soudem soudce zachovává důstojnost a pořádek. Soudce se ke všem chová zdvořile, korektně a trpělivě. Stejné chování vyžaduje od ostatních.
  • Soudce se při výkonu funkce i v osobním životě vyvaruje nevhodného vystupování, projevů nebo konání, včetně takového, které objektivně vzbuzuje dojem nevhodnosti.
  • Soudce se chová tak, aby jeho chování nesnižovalo vážnost soudcovského stavu. Při výkonu funkce i v osobním životě se vyvaruje jednání, které by mohlo ohrozit jeho bezúhonnost a tím vážnost soudcovského stavu, a podrobuje se omezením z toho plynoucím.

Se stížností je žalobce zdrženlivý i proto, že podle něj by se Patzenhauerovým vystupováním měli zabývat jeho nadřízení. Na to ovšem nedojde. "Z titulu svého postavení nemohu kontrolovat rozhodnutí svých kolegů, popřípadě komentovat jejich rozhodnutí. Nebudu se tím zabývat," řekl Aktuálně.cz šéf trestních soudců na plzeňské městské instanci Josef Prach.

Soudce Patzenhauer uvedl, že vyjádření obžalovaného o 9 milimetrech mohlo znamenat cokoliv. A že i pokud by to byla výhrůžka pistolí, byla neadresná a nemohla vzbudit obavy. "Termín ’úchylný’ jsem neužil ve významu ’sexuálně zvrhlý’. Navíc jsem u těchto osob uvedl výraz ’zpravidla’, což neznamená, že se jedná o každého," řekl Aktuálně.cz soudce k usnesení, na které upozornily Novinky.cz.

Vražda devítiletého chlapce

Aktuálně.cz přes příznivě hodnocenou výkonnost soudce narazilo na několik jeho problematických případů. Nejvážnějším je, že zavinil propuštění vraha Josefa B. Ten dostal osm a půl let vězení za to, že jako mladistvý trýznil, sexuálně zneužil a nakonec zavraždil devítiletého chlapce. Po odpykaném trestu pobýval v detenčním zařízení na ochranném sexuologickém léčení.

Na sklonku roku 2009 se mělo rozhodnout o návrhu na pokračovaní jeho izolace, která vedle léčby sloužila k ochraně společnosti. Případ dostal na stůl právě soudce Patzenhauer. Jenže 28. prosince 2009 rozhodl, že se tímto případem zabývat nebude. Josef B. tak šel automaticky na svobodu. Za tento prohřešek dostal soudce trest od Nejvyššího správního soudu.

"Nerozhodnutí o prodloužení ochranného léčení za situace, kdy zákon tuto povinnost stanoví, představuje nejen porušení zákonné povinnosti, nýbrž také ústavně zaručených principů spravedlivého procesu. (…) Došlo k zaviněné nečinnosti ze strany kárně obviněného soudce, kterou je nutno posoudit jako kárné provinění," stojí v rozhodnutí, jež má Aktuálně.cz k dispozici.

Na svobodě dalších 16 delikventů

Podobně soudce Luboš Patzenhauer na sklonku roku 2009 svou nečinností způsobil propuštění dalších 16 delikventů z detence, kde podstupovali léčení kvůli předchozí násilné činnosti se sexuálním podtextem. Nejvyšší správní soud ho za všechna tato pochybení v březnu 2013 potrestal snížením platu o deset procent na pět měsíců.

Soudce v průběhu kárného řízení opakovaně měnil vysvětlení, proč delikventy neponechal v izolaci. Nejprve vyšlo najevo, že si byl vědomý, že konat byla jeho zákonná povinnost. Následně ustoupil, zákon mu prý rozhodnout nenařizoval. Nakonec přišel s vysvětlením, podle kterého kvůli svému vytížení neměl na vyřízení detencí čas.

Další sporné rozsudky

  • Bývalého předsedu Svobodných v Plzeňském kraji Petra Štillipa musel krajský soud pravomocně osvobodit, přestože zpronevěřil 1,5 milionu korun. Soudce Luboš Patzenhauer v první instanci do rozsudku neuvedl, že šlo o úmyslný trestný čin. Žalobce se proti tomu neodvolal. Krajský soud tak nemohl Štillipa potrestat.
  • Soudce Patzenhauer navzdory rozhodnutím odvolacího soudu celkem třikrát zprostil obžaloby dva policisty, kteří se zpovídali ze zabití zadrženého muže. Počtvrté už mu krajský soud případ sebral a dal ho jinému soudci. Ten jednoho z policistů poslal na dva roky za mříže, druhého definitivně očistil.
  • V květnu 2020 soudce Patzenhauer poslal muže na dva roky a dva měsíce do vězení za to, že během nouzového stavu ukradl dvě koblihy a 15 čokolád. Obdobné rozsudky v posledních měsících opakovaně ruší Nejvyšší soud pro porušení zákona. 

"Soud považuje argumentaci kárně obviněného za velmi nekonzistentní. Takto kolísavá argumentace nesvědčí o tom, že by Luboš Patzenhauer představoval prototyp zásadového a názorově pevného soudce. Za situace, kdy (…) byl podán návrh na prodloužení ochranného léčení, nelze hájit názor, že o tomto návrhu nemusí být vůbec rozhodováno," stojí v rozsudku.

Sedmileté průtahy

Aktuálně.cz získalo další verdikt, podle něhož soudce Patzenhauer pochybil na úrovni kárného prohřešku. V roce 2009 dostal důtku od Nejvyššího soudu za extrémní průtahy v práci. Celkem sedm let nebyl schopný obžalovanému doručit rozhodnutí o zastavení trestního stíhání. Žalobci tím po celou dobu bránil, aby proti tomu mohl podat stížnost.

Dotyčný žil v Německu. Soudce mu opakovaně bez úspěchu posílal usnesení doporučenou zásilkou, místo aby se obrátil na příslušný mezinárodní odbor ministerstva spravedlnosti nebo na německý soud v obvodu pachatele. Tento způsob zvolil až po sedmi letech. Dotyčný si pak usnesení vyzvedl za necelé dva měsíce.

"Opakovanou nečinností a nesoustředěným postupem způsobil dlouhotrvající průtahy," stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého by byl namístě "přísnější kárný postih" než důtka. Od něj však Patzenhauera ochránila právě jeho vysoká výkonnost. Na prosbu Aktuálně.cz se ke svým kárným excesům nevyjádřil. V předchozí komunikaci na e-maily reagoval, na následné dotazy na své prohřešky neodepsal.

 

Právě se děje

Další zprávy