Podcast: Jestli se mi líbí Janáček? Miluji ho, je absolutně boží

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Česká filharmonie
18. 5. 2022 18:19
Kdybych měl řešit, kdo se cítí uražený a kdo zase nadšený, mohl bych na svou práci zapomenout, říká Lukáš Vasilek. Muž, který z pozice sbormistra řídí hned tři různě velké soubory. S tím největším, Pražským filharmonickým sborem, vystoupí tento pátek na festivalu Pražské jaro.
Sbormistr Lukáš Vasilek.
Sbormistr Lukáš Vasilek. | Foto: Lukáš Bíba

Když mu bylo sedmadvacet, postavil se do čela nejstaršího českého profesionálního pěveckého tělesa. Dnes je Lukáš Vasilek o 15 let starší a Pražský filharmonický sbor založený roku 1935 vede stále. Letos se s ním představil i za hranicemi - v Hamburku se podílel na provedení Dvořákovy Rusalky.

Zároveň Vasilek už dvanáctým rokem řídí také mezinárodně uznávaný komorní souboru Martinů Voices. A jako sbormistr uskupení Accentus minulý měsíc premiérově uvedl Janáčkovu Její pastorkyni ve francouzském Rouenu.

Podcast s Lukášem Vasilkem si můžete poslechnout zde:

"Kdybych chtěl řešit, jak budu se zpěváky komunikovat a co mám dělat, aby se tamten člověk necítil ukřivděný a ten druhý byl naopak nadšený, nemohl bych takovou práci dělat," přibližuje Vasilek, co obnáší práce se souborem, jenž čítá 67 profesionálních hudebníků. Přesně 20 sopránů, 16 altů, 16 tenorů a 15 basů. Umělecký šéf musí být podle jeho mínění v prvé řadě konzistentní ve své práci a při zkouškách nesmí postrádat "tah na bránu" - musí přesvědčit ostatní o svém pojetí.

Vývozním artiklem Pražského filharmonického sboru je jeho zvuk. "Řeknu vám, k jakému přesně mířím. Chci, aby byl měkký, barevný, dostatečně ohebný, ale měl by mít také pořád ještě špičku," líčí Vasilek.

V kmenovém repertoáru má těleso takové velikosti zásadní kantátová a oratorní díla, pořadateli koncertů často žádaná. "Hodně teď ‚frčí‘ Glagolská mše. V této sezoně jsme ji zpívali už mnohokrát. A v kursu je i Mahlerova druhá symfonie zvaná Vzkříšení," prozrazuje.

V kontrastu k Pražskému filharmonickému sboru má komorní soubor Martinů Voices pouze 13 členů. "Bohuslav Martinů je moje a tím pádem i naše parketa," odkrývá Vasilek propojení souboru se skladatelovým jménem. "Vokální Martinů, kterému se věnujeme, není pro publikum úplně jednoduchý. Je to trochu záležitost pro fajnšmekry. Hlasy jsou hodně přes sebe a každý dělá něco jiného. Aby se v tom posluchač našel, žádá si hodně velkou zkušenost."

Právě hudba 20. století je Lukáši Vasilkovi nejbližší. "Když to řeknu, vídám oči v sloup. Spousta lidí ji považuje za nestravitelnou. Jenomže k ní přece patří i Martinů, Janáček nebo Francis Poulenc. A to je moje, v tom bych se úplně vykoupal," přiznává.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes sbormistr Lukáš Vasilek. K poslechu na: SoundcloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy