Před zápasem měli Češi s Rakouskem bilanci na MS 16 výher – 0 porážek. Utnul to tímhle nájezdem Schneider.

Před zápasem měli Češi s Rakouskem bilanci na MS 16 výher – 0 porážek. Utnul to tímhle nájezdem Schneider. Zdroj: Koláž Blesksport

Před zápasem měli Češi s Rakouskem bilanci na MS 16 výher – 0 porážek. Utnul to tímhle nájezdem Schneider.
Reprezentační útočník Jiří Smejkal v zápase s Rakouskem
Hvězdný útočník Tomáš Hertl se na mistrovství světa zatím stále trápí
Rakouští hokejisté se radují z gólu, na který nahrával bývalý útočník Komety Peter Schneider
Česká střídačka smutní po nečekané porážce s Rakouskem
Útočníci David Krejčí (vlevo) a Tomáš Hertl smutní po nečekané porážce s Rakouskem
31
Fotogalerie

Čeští hokejisté potrápili rakouského favorita a po nájezdech urvali cenný bod

Česká hokejová reprezentace pokračuje ve své spanilé jízdě. Nehledě na úvodní překvapivé vítězství nad Velkou Británií potrápila po Švédsku dalšího favorita. A co víc. Po urputném boji s Rakouskem dokonce vybojovala cenný bod.

Poté, co čeští borci prohráli se Švédskem jenom o dva góly, báli se někteří hokejoví experti, že naši nyní usnou na vavřínech s pocitem, že mají splněno. Naštěstí se tak nestalo a čeští hokejisté se dokázali vybičovat k dalšímu heroickému výkonu s kýženou třešničkou na dortu v podobě získaného bodu.

„Neuvěřitelné, tohle je kurva druhé Nagano,“ vykřikoval trenér české reprezentace Kari Jalonen, který spolu se zbytkem týmu po zápase slavil v kabině.

„Tohle je jednou za život,“ plakal štěstím Roman Červenka, který se svým gólem nesmazatelně zapsal do historie nejen českého, ale i světového hokeje.

Oslavy v kabině se protáhly, takže pozápasová tisková konference musela být o půl hodiny odložena. Na ni potom dorazil Kari Jalonen i Roman Červenka ve skvělé náladě. Oba nešetřili úsměvy a vtipkovali.

„Byl to hlavně soustředěný výkon celého týmu, který nás posunul k tomuto historickému úspěchu. Získat s Rakouskem bod, to je neskutečný úspěch. Co vím, tak doposud Česká republika s Rakouskem nikdy bod nezískala. Jsem rád, že jsem u toho mohl být,“ plakal štěstí trenér Jalonen.

„Už po úspěšné prohře jenom o dva góly se Švédskem jsem tušil, že tenhle tým má potenciál. Že tu dokážeme něco velikého. Bylo to vidět už v kabině. Kluci si věřili. Měli sebevědomí a právě to dokázali přetavit do dechberoucího výkonu. Nerad bych, aby byl úspěch připisován jenom mně, jelikož jsem dal tu branku. Samozřejmě, že jsem byl tahounem, ale i ostatní se o tento úspěch zasloužili. Byl to týmový výkon,“ rozplýval se štěstím Roman Červenka.

Bezprostředně po utkání s Rakouskem vyšly do ulic v České republice tisíce fanoušků. Slavili, zpívali a skandovali „Červenka na Hrad“. Bylo to zcela spontánní a úžasné.

„Nikdy jsem nebyl víc hrdý na to, že jsem Čech,“ vykřikoval jeden z fanoušků na Václavském náměstí, kde vzniklo improvizované pódium, na kterém hrál šestnáct hodin v kuse Michal David, který na pódium nikoho jiného nepustil, a nakonec ho musela odvézt sanitka do nemocnice, protože omdlel vyčerpáním.

Dechberoucí úspěch našich borců s Rakouskem vzbudil v lidech opět radost ze života a zájem o hokej. Ačkoliv naše borce čeká další top soupeř, a sice Lotyšsko, už nyní jsou čeští reprezentanti v očích občanů hrdinové.

Podle odborníků pokud naši nepoleví a opět do svého výkonu dají srdce, je možné, že potrápí i Lotyše. Ba dokonce je tu možnost, že by proti Lotyšsku urvali i další bod. To už by bylo víc než Nagano.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že jsme s Rakouskem prohráli...

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>