Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Šéf Správy úložišť jaderného odpadu Prachař je ve vazbě

Česko

  18:57
Policie ve středu obvinila Jana Prachaře, šéfa Správy úložišť radioaktivního odpadu v souvislosti s veřejnými zakázkami. Podle informací serveru Seznam Zprávy je Prachař ve vazbě.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek foto: Jan Vaca, iDNES.cz

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) to nepřímo potvrdil, když na twitteru napsal, že u Prachaře „nastaly pracovní překážky pro výkon jeho funkce“. Řízením SÚRAO proto dočasně pověřil svého náměstka pro jadernou energetiku Tomáše Ehlera.

Policie v pondělí kvůli zakázkám Správy radioaktivních odpadů obvinila 5 lidí a jednu firmu v souvislosti se zjednáním výhody při zadání veřejné zakázky. Při prokázání viny hrozí obžalovaným až osmi letý trest.

Detektivové v pondělí provedli sérii domovních prohlídek, mimo jiné právě v sídle státní Správy úložišť radioaktivních odpadů v pražské Dlážděné ulici. Podle Seznam Zpráv byli policisté také v pražské společnosti GS Geotechnika, jež pro Správu úložišť radioaktivních odpadů dlouhodobě pracuje. Obvinění si podle serveru vyslechla i obchodní ředitelka této firmy Lucie Bohátková. Jména ostatních obvněných se zatím nepodařilo ověřit.

Společnosti SG Geotechnika a Inset předloni uspěly podle Seznam Zprávy v tendru za 33 milionů korun na komplex podzemních měření a analýzy v Bukově na Vysočině. Stát tam má v hloubce 550 metrů testovací pracoviště. Poznatky expertů o chování okolních hornin poslouží při budování finálního skladu jaderného odpadu.

Vítězové měli v soutěži jen jednoho konkurenta – sdružení firem kolem brněnské společnosti Geotest. Šéf firmy Lubomír Klimek uvedl, že průběh tendru nebyl úplně obvyklý - například nebylo ze zadání soutěže jasné, jaké práce vlastně správa úložišť požaduje. „Od jiných zadavatelů jsme zvyklí, že tyhle činnosti bývají přesně specifikované,“ řekl Klimek serveru.

SÚRAO se stará o bezpečné ukládání radioaktivních odpadů, provozuje jejich úložiště a podílí se na přípravě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Ministerstvo průmyslu a obchodu zřídilo správu úložišť v roce 1997, od roku 2001 je SÚRAO organizační složkou státu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!