Ceny ropy po zprávě o zásobách v USA klesají

foto Pracovník rafinérské společnosti uzavírá potrubí s ropou. Ilustrační foto.

Londýn - Ceny ropy po zprávě o vývoji zásob ve Spojených státech klesají. Na počátku obchodování rostly kvůli pokračujícím obavám o nabídku a naději na oživení poptávky v Číně. Odpoledne však začala ropa ztrácet kvůli změně nálady investorů při poklesu akciových trhů a po zprávě o zásobách své ztráty prohloubila.

Kolem 18:10 SELČ cena severomořské ropy Brent klesala o 2,2 procenta na 109,42 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela 2,3 procenta a obchodovala se za 109,84 USD za barel.

Zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden klesly, protože aktivita rafinerií před rušnou letní sezonou oživila, uvedl vládní úřad pro energetické informace EIA. Zásoby ropy se snížily o 3,4 milionu barelů, zatímco analytici čekali růst o 1,4 milionu barelů. Zásoby klesly navzdory uvolnění ropy ze strategických rezerv. Snížily se i zásoby benzinu, zásoby destilátů, kam patří nafta a topný olej, však stouply.

Na druhé straně naděje na uvolnění dalších koronavirových omezení v Číně posilují očekávání oživení poptávky. Podle zdrojů úřady země povolily 864 finančním institucím v Šanghaji obnovit práci a Čína zmírnila některá pravidla pro testování na covid-19 pro cestující z USA a dalších zemí.

Trh také stále ovlivňují obavy o nabídku. Podle úterní zprávy skupiny OPEC+ klesla těžba ropy v Rusku v dubnu proti předchozímu měsíci o téměř devět procent, protože sankce vůči Moskvě omezily vývoz ze země.

Naopak ke snížení ceny přispěla zpráva, že USA plánují uvolnit sankce vůči Venezuele a umožnit firmě Chevron jednat o získání licence na těžbu v zemi.

Evropské unii se také nepodařilo přesvědčit Maďarsko, aby zrušilo veto navrhovaného embarga na ruskou ropu. Někteří diplomaté ale očekávají, že se podaří dohodu o postupném zákazu dovozu ropy z Ruska dokončit na summitu koncem května, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent červenec 109,42 111,93
New York - NYMEX WTI červen 109,84 112,40

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 3°C

Celá předpověď