Čeká nás další a horší uprchlická vlna. Máme informace z Ukrajiny, říká šéf romské strany

I děti musely strávit několik nocí na zemi. Od tvrdé podlahy je dělila jen deka.

360° (518)

Čeká nás další a ještě větší uprchlická vlna, zaznělo v pořadu 360° na CNN Prima NEWS od předsedy romské politické strany Roma Luma Marka Cavaliho. „Jsem v kontaktu s ukrajinským politikem romského původu, který funguje v Kyjevě,“ uvedl. Naopak hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) podle svých slov takové informace nemá.

„Je třeba poukázat na to, že nás čeká horší vlna. Romů i neromů přijde více. Máme informace, že se sem chystají. Mají pocit toho, že je Česká republika pozve s otevřenou náručí, že mají zaručeno bydlení, pětitisícový poplatek,“ řekl na CNN Prima NEWS Cavali. Řešením by podle něj bylo nenabízet pětitisícovou částku, ale humanitární pomoc.

Hejtman Pardubického kraje Netolický nicméně tato slova nepotvrdil. „Nemám informace, že by se chystala nějaká větší vlna,“ uvedl. Poznamenal, že v krajských asistenčních centrech je ze strany migrantů patrná snaha zneužívat pětitisícový příspěvek pro válečné uprchlíky. Podle Netolického je třeba zpřísnit vyplácení finanční pomoci.

Podle Netolického se Česká republika snaží pomoci válečným uprchlíkům, nikoli ekonomickým migrantům. „Od 24. února (kdy vypukla válka na Ukrajině, pozn. red.) tady nikdo nepracoval na tom, abychom byli konfrontování s lidmi, kteří řeší svoji ekonomickou situaci doma,“ řekl Netolický.

Čunek: Pomoci mohou vojáci a hasiči

Předseda strany Roma Luma Cavali zároveň apeloval, aby se situace romských uprchlíků z Ukrajiny řešila s kompetentními lidmi. „Je potřeba začít jednat s lidmi, kteří tomu rozumí a znají problematiku romské kultury. Posílali jsme otevřený dopis ministru vnitra, na který nikdo zatím nereagoval,“ řekl Cavali.

Podle dalšího hosta středečního pořadu 360°, senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), by se měly stanovit oblasti na Ukrajině, které jsou válečné a kde jsou lidé ohroženi, a na základě toho pomoc poskytovat.

Řeč se stočila i k situaci na pražském Hlavním nádraží, kde stále pobývají stovky uprchlíků. To se dá podle Čunka řešit například za asistence armády a hasičů. „Tohle můžou zvládnout pomocí stanů a mobilních sociálních zařízení,“ řekl Čunek.

Vláda zpřísní pravidla pro upchlíky

Ministerstvo vnitra chystá v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny zpřísnění kontrol běženců a přidělování sociální pomoci. Co se týče první humanitární dávky po příchodu do ČR, vnitro společně s ministerstvem práce a sociálních věcí vytváří nový systém. Na jeho základě by peněžní dávka u lidí ubytovaných v zařízeních hromadného typu mohla být nahrazena zajištěním jídla a veškerého zabezpečení.

Tagy: