Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trať z Kyjeva do Boroďanky znovu ožila. Jezdí po ní vlak zoufalství i naděje

Ještě před začátkem konfliktu na Ukrajině to byla vytížená železniční trať, po které každý den jezdili cestující z okolí Kyjeva do města za prací. V březnu Rusové zničili klíčový most přes řeku Irpiň a doprava se zastavila. Nyní je stavba opravená a vlak se stal jediným způsobem, jak se lidé ze zničených kyjevských satelitů mohou do hlavního města dostat. Doma totiž žádnou práci nenajdou.
Z kyjevského nádraží Svjatošin začaly vyjíždět příměstské expresy do Irpině...

Z kyjevského nádraží Svjatošin začaly vyjíždět příměstské expresy do Irpině loni v březnu. Nyní se důležité železniční spojení z hlavního města přes Irpiň, Buču až do Boroďanky obnovilo. Jezdí dva vlaky denně. (15. března 2021) | foto: Profimedia.cz

Z kyjevského nádraží Svjatošin po válečné odmlce opět vyjíždějí každý den dva páry vlaků. Jeden v 5.20 ráno, druhý v 17.52 večer. Jejich cílovou stanicí je město Boroďanka ležící asi padesát kilometrů severozápadně odsud. Než se tam vlak dostane, projede přes Irpiň, Buču nebo Vorzel. To jsou jména, která před nedávnem nechvalně proslavila krutost ruských vojáků.

Přestože Ukrajinci žijící v satelitech hlavního města nyní horečnatě opravují svá obydlí, hlavní město je pro mnohé z nich důležitější než kdy dřív. Do města denně dojíždějí, protože na venkově neseženou práci a v Kyjevě musí také vyřizovat mnoho potřebných dokumentů.

Obnova těch nejpostiženějších oblastí, jakou je právě tato, však bude běh na dlouhou trať. „Ukrajina bude potřebovat multibilionové investice na to, aby opravila zničená města a vesnice,“ předpověděl prezident Evropské investiční banky Werner minulý týden.

Co se stalo za Kyjevem

Pasažéry ranního spoje do Boroďanky je i důchodce Oleksandr Pylypenko se svou ženou Galynou. Mají v ruce tašku plnou nářadí. Vyrážejí na konečnou, aby zjistili, v jakém stavu se nachází dům, ve kterém bydleli. Tam, kde si válka vyžádala nejvíce škod, píše britský deník The Guardian.

„Známý mi říkal, že má poničenou střechu, a tak budeme asi opravovat,“ říká důchodce. „Zpátky se ale ještě určitě přestěhovat nemůžeme,“ dodává. „Radnice nicméně slíbila, že Boroďanka bude opravena do zimy, a tak doufáme, že to stihnou,“ přitakává jeho žena. Když nastupují, v prvním voze na ně čekají dvě průvodčí „Je to naše premiéra od začátku války,“ říká jedna z žen.

Ukrajinci zveřejnili seznam „řezníků“ z Buče i s daty z dokladů totožnosti

„O tom, co se za Kyjevem událo, jsme doposud jen slyšely,“ dodává její kolegyně. Společně se shodnou na tom, že tahle trať je pro mnoho Ukrajinců veledůležitá, protože ve svých městech či vsích na periferii práci neseženou. „Mnoho lidí nich nemá auto, takže vlak je jejich jedinou nadějí,“ říká jedna z průvodčích.

Na poslední chvíli před odjezdem přibíhají také Valentina Čajková se svou přítelkyní Ninou Galakovou. Teprve nyní začala do Kyjeva znovu dojíždět, pracuje totiž jako recepční a bez tohoto spojení by se do práce sotva dostala. Bydlí ve vsi nedaleko Boroďanky a vrací se z noční směny. Její spolucestující vlakem jede také poprvé, ta to ovšem má o něco složitější. Dům, ve kterém se narodila a žila, v březnu zničili Rusové. V Kyjevě byla vyřizovat potvrzení o tom, že je neobyvatelný. To je první krok k tomu, aby mohla od státu získat kompenzace. „Byl to celý můj život,“ vypráví a nemůže se ubránit slzám.

Přes řeku i se psy

Po dvaceti minutách jízdy vlak zastavuje v Irpini, kde vystupuje Zinajda Maksymetsová. Je to chovatelka mnoha výstavami oceněných kokršpanělů. Byla to také ona, kdo jako první šplhal po troskách nedalekého odstřeleného mostu, aby se vůbec dostala z města. „Na vodítku jsem tehdy měla čtyři psy a v krabicích ještě šest štěňat, když jsme překračovali řeku,“ vzpomíná na březnové události. Říká, že někteří jí radili, aby tam psy nechala. „Něco takového bych nikdy neudělala,“ říká chovatelka. Byt, kam se vrací, byl také poničený, ovšem ve srovnání s ostatními měla žena ještě štěstí.

Apokalypsa, popisují reportéři osvobozenou Irpiň. Bojovali v ní i Češi

„Během bitvy o Kyjev poškodily ruské rakety, kulometná palba či výbušniny tři čtvrtiny města,“ říká starosta Irpině. Náklady na obnovu se podle něj vyšplhají na částku přes miliardu eur. „Bude to trvat dlouho, ale aspoň už jsou uklizené ulice a obnovily se dodávky vody a elektřiny,“ dodává.

Další zastávkou vlaku je Buča, pravděpodobně „nejslavnější“ město ukrajinského konfliktu z celé Kyjevské oblasti. Jen nedaleko jeho sto dvacet let staré nádražní budovy Maryna Bazyljuková právě znovu otevírá kadeřnictví. „Momentálně fungují jenom dvě,“ říká Ukrajinka. Ovšem typická konverzace, kterou lze slyšet jinde, tady nezní. „Je to teď hodně o slzách,“ říká Maryna.

Podle ní je ale zajímavé, že k ní teď chodí více mužů než žen. „Ženy měly čas o sebe dbát, muži k nám chodí naopak zarostlí,“ komentuje. Má otevřeno teprve dva dny, ale jak říká, postupem času z města mizí vojenské relikty a ona má stále více zákazníků. „Potrvá to dlouho, ale my tu máme domov a nenecháme si ho vzít, ať se děje cokoliv,“ říká odhodlaně podnikatelka.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

O několik minut později staví vlak ve vsi Vorzel, která padla do ruských rukou krátce poté, co invaze začala. Ves má na rozdíl od Irpině jednoduchou zastávku, kde se vlaky křižují na dvou kolejích. Zde se zase usilovně pracuje na stavbě místního kostela a jedním z místních, kteří při ní pomáhají, je i další cestující, místní jáhen Volodymyr Holub. Se stavbou tu začali loni, ale přerušila ji válka. Střela zasáhla jeho průčelí, ale naštěstí neexplodovala. „Je to zázrak,“ říká Holub. Ne tak pro tři muže, které pár metrů za stavbou našli pochované ve společném hrobě. Dva měli prostřelené lebky, jeden evidentně zemřel na podchlazení. „Stavbu dokončíme za tři měsíce,“ slibuje Holub s nadějí v hlase.

Konečná stanice Boroďanka

Konečnou je pro vlak z Kyjeva stanice Boroďanka. Z kolejí zde před znovuzprovozněním dopravy museli odstranit 1 340 kusů výbušnin a bezmála čtyři kilometry trati byly zaminované. Oba mosty ve městě jsou nyní sotva průjezdné po provizoriích. Největší problém tu ale je ten, že v jeho centru bylo zničeno devadesát procent staveb. Mnohé z nich bohužel čeká už jen demolice. Nedaleko od fotbalových hřišť a kostela Archanděla Michaela vyrostlo na sto šedesát provizorních obydlí, jejichž stavbu financovala polská vláda. Nedaleko od nádraží je supermarket, kam chodí i Iryna Kozačenková, která ve městě zůstala i se svojí dvanáctiletou dcerou po celou dobu války. Více než čtyřicet dní strávily ve sklepě.

„Nenechala jsme dceru ani umýt, protože jsem se doufala, že ji špinavou neznásilní,“ říká obyvatelka Boroďanky. Ve městě chce nyní znovuotevřít svou ruskou restauraci, ale má pochybnosti, jak to teď lidé přijmou. „Netroufám si odhadnout, co na to lidé řeknou, ale nejdůležitější je, že máme zase domov. To je hlavní,“ uzavírá podle The Guardian podnikatelka.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...