Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Azovskému moři hrozí ekologická havárie, kvůli bojům mohl uniknout sirovodík

Ocelárny Azovstal na jihu Mariupolu (19. dubna 2022) foto: Reuters

Válka na Ukrajině s sebou nese další tichou hrozbu ohledně znečištění Azovského moře sirovodíkem. Důvodem je ruské bombardování oceláren Azovstal v přístavním městě Mariupol.
  1:32

Útok vytvořil hrozbu, že se desítky tisíc tun roztoku sirovodíku dostanou do Azovského moře, kde by zničily faunu a flóru. Uvedla to ve středu agentura Unian s odvoláním na varování mariupolské městské rady na sociálních sítích.

„Azovskému moři hrozí úplné vyhynutí. Bombardování oceláren Azovstal mohlo poškodit technické zařízení schraňující desítky tisíc tun koncentrovaného roztoku sirovodíku,“ varovala rada, loajální k vládě v Kyjevě. Z Azovského moře, u jehož břehů Mariupol leží, by se nebezpečné látky mohly dostat do Černého a následně i Středozemního moře.

Mariupolský starosta Vadym Bojčenko podle Unian zdůraznil, že je je nutné, aby místo mohli neprodleně navštívit mezinárodní experti a zástupci OSN, aby se seznámili se situací a pomohli odvrátit ekologickou katastrofu globální úrovně.

Ruské obléhání oceláren Azovstal skončilo po více než dvou měsících.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,