Hlavní obsah

Tropy vystřídá víkendové ochlazení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr týden nabídne proměnlivé počasí, v němž budeme střídat sluneční brýle a deštníky i krátký rukáv s dlouhým. Zatímco v pátek by se měly odpolední maxima blížit tropické hranici 30 °C, v neděli to bude pouze kolem 20 °C, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 19.5. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Teplé jihozápadní proudění ukončí studená fronta, která počasí u nás začne ovlivňovat během pátečního dne. Před ní ještě nejvyšší odpolední teploty vystoupí až na 31 °C. Víkend tak přinese ochlazení, už v neděli ale bude počasí u nás pod vlivem tlakové výše, takže oblačnosti bude ubývat,“ uvedla Honsová s tím, že od pondělí se opět začne oteplovat.

Ve čtvrtek se díky minimu oblačnosti dostanou odpoledne teploty na západě až na 28 °C, zatímco na východě republiky to bude zhruba o 5 °C méně.

V pátek před přechodem studené fronty budou odpolední teploty stoupat na 25 až 29 °C, v Čechách až na 31 °C.

Převládat bude polojasno až oblačno, během dne se místy vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Ráno teploty klesnou na 14 až 10 °C.

Ojediněle se bouřky budou vyskytovat i v sobotu, kdy by mělo převládat oblačno, přechodně až zataženo. Místy se objeví déšť. Ranní minima se budou pohybovat mezi 17 a 13 °C, aby se odpolední teploty dostaly na 22 až 26 °C.

V neděli by již mělo být oblačnosti méně. Převládat bude polojasno až oblačno, pouze ojediněle s přeháňkami. Ráno teploty klesnou na 12 až 8 °C, přes den se dostanou na 18 až 22 °C.

Ve středních Čechách natočili prachový vír, připomíná malé tornádo

Domácí

Pondělí nabídne polojasno, večer na západě až oblačno a ojedinělé přeháňky s ranními minimy mezi 12 a 8 °C. Přes den se teploty vyšplhají na 20 až 24 °C.

V úterý je třeba počítat místy s deštěm či přeháňkami a ojediněle i bouřkami. Ranní minima se budou pohybovat mezi 14 a 10 °C, přes den se budou dostávat na 22 až 26 °C.

S velkou oblačností, místy rovněž s deštěm či přeháňkami operuje i výhled na středu. Ranní teploty setrvají mezi 14 a 10 °C, odpolední budou šplhat na 20 až 24 °C.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám