Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

CoolCola, Fancy a Street. Ruská sodovkárna začala vyrábět kopie amerických limonád

Ruské verze amerických limonád foto: Profimedia.cz

Podobnost názvů není čistě náhodná – moskevská sodovkárna Očakovo představila vlastní verze populárních amerických limonád Coca-Cola, Fanta a Sprite. Lahve s etiketami v povědomých barvách se už objevily na pultech obchodů i v nabídce na oficiálním webu výrobce.
  5:00

Ten slibuje „autentické příchutě“ oblíbených nápojů, které „dokonale uhasí žízeň a osvěží“. CoolCola, Fancy a Street mají nahradit výpadek originálních limonád, které na ruském trhu z velké části chybí od března. Tehdy The Coca-Cola Company oznámila odchod ze země kvůli invazi na Ukrajinu.

Výrobky společnosti jsou sice stále, byť v omezené míře, k dostání, ale jejich ceny prudce stouply, zhruba o 200 procent, píše server The Moscow Times.

Společnost Očakovo, jež byla založena v Sovětském svazu v roce 1978, vyrábí převážně tradiční nízkoalkoholické ruské nápoje, jako je obilný kvas či medový nápoj zvaný medovucha.

Rodí se velká patentová loupež? Otevřít si v Rusku zavřenou restauraci McDonald’s by pak mohl každý

Tato firma není ale jedinou společností, která se snaží zaplnit vakuum, které na trhu zbylo po odchodu Coca-Coly. Už v dubnu uvedla nápojová společnost Slavda Group se sídlem ve Vladivostoku na Dálném východě nápoj s názvem Grink Cola.

V severoruském regionu Komi zase pivovar ve městě Syktyvkar začal vyrábět limonádu pod značkou Komi Cola.

Ani jedna z „alternativních“ limonád se však nesetkala s velkým nadšením zákazníků. Ti si stěžovali, že nápoje nejsou „dostatečně sladké a perlivé“.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...