Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bývalá Miss World ubytovala Ukrajinku, která jí odnosila dceru: „Teď je řada na nás, abychom pomohli“

Autor: Darina Jíchová - 
19. května 2022
05:00

Mezi nespočtem Ukrajinců, které ze země vyhnala válka, byla i Anastasija, ta zamířila do Irska. V Dublinu na ni čekala královna krásy a Miss World 2003 Rosanna Davisonová (38). Jak se ženy znají? Anastasija modelce, herečce a zpěvačce v roce 2019 jako náhradní matka odnosila dceru Sophii.

Sama Anastasija je matka třech dětí, i s nimi dorazila do Irska, rodina jinak žije v Chersonu, který nyní drží Rusové. Davisonová pro list The Independent uvedla, že ona a její manžel Wes Quirky se o Anastasiji velmi báli od té doby, co se začaly šířit zvěsti o možné válce na Ukrajině. Když v únoru začala ruská invaze, urgovali ji, aby odjela do bezpečí.

Davisonová Anastasiji nabídla podporu a pomáhá jí s aklimatizací v Irsku. Bývalá Miss World uvedla na svém instagramu, že je až surreální vidět, jak její dcera navazuje vztah se svou náhradní matkou. Cestu k sobě ale našly i děti obou žen. „Sophie si hraje s Majlanou. Samozřejmě jednou budu moci Sophii vypovědět celý náš příběh,“ komentovala modelka.

Vymodlená dcera pojmenovaná po chrámu v Kyjevě

Modelka vyjevila, že dostat Anastasiji do Irska z Rusy okupovaného Chersonu dalo velkou práci. „Byla to obrovská logistická výzva a trvalo to přes dva měsíce. Anastasije s rodinou musela nejdřív uniknout z Chersonu a pak se přes Polsko a Německo dostat do Irska,“ popsala. Davisonová je dcerou známého zpěváka Chrise de Burgha, na svém instagramu děkovala právě i svým rodičům, kteří se rovněž zapojili do pomoci Anastasiji.

Davisonová pojmenovala svou dceru po kyjevské Katedrále svaté Sofie, popsala velmi těžkou cestu za prvním dítětem, prošla si 14 potraty, nakonec zvolila cestu náhradní matky. Překvapivě rok po narození dcery počala přirozenou cestou dvojčata Oscara a Huga. Lékaři si neumějí vysvětlit, proč prodělala tolik potratů.

Modelka: U nás jsi vítaná

Těsně před počátkem války na Ukrajině modelka sdílela na svém instagramu snímky z Kyjeva, jako připomínku cesty k prvnímu dítěti. O tři týdny později na Kyjev dopadaly ruské rakety. Davisonová vylíčila, jak se spojila s Anastasijou, která se jí svěřila, že jim v krytu dochází pitná voda. „Řekla jsem jí, ať přijede sem, že je u nás vítaná,“ vzpomíná modelka. „Velmi nám na ní záleží, kdyby jí nebylo, nikdy bychom dceru neměli. Anastasija je skvělý člověk,“ dodala.

9:40
Dnes

Ruské síly dosáhly postupu v šesti obcích v Donbasu na východě Ukrajiny, píše dnes agentura Unian s odvoláním na analytiky zpravodajského kanálu DeepState, blízkého ukrajinské armádě.

9:08
Dnes

Ruské rakety podle šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova zranily v Charkově tři muže a tři ženy, a také rozbil stovky oken a poškodil 33 aut. Rusové k útoku podle gubernátora použili také klouzavé bomby. Výbuchy zahřměly rovněž v Oděse, kde v části města po zásazích ruských střel podle serveru BBC News vypadl elektrický proud. 

8:48
Dnes

Bezpilotní letoun zasáhl sklad ropy v ruské Smolenské oblasti. Propukl velký požár.

Zobrazit celý online

Davisonová stejně jako řada dalších celebrit vystoupila proti válce a na podporu Ukrajiny. Je zapojená do organizace Irské rodiny skrze náhradní mateřství, jejíž členové se snaží do Irska, prvotně alespoň z Ukrajiny, dostat ukrajinské rodičky z programu. „Je to nepopsatelně vřelý pocit, znovu být s Anastasijou a obnovit náš vztah. Nemyslela jsem si, že se ještě někdy osobně setkáme,“ připustila Davisonová.

 

 

„Dala nám ten nejvzácnější dar“

„Tuhle neuvěřitelně hodnou ženu jsem potkala v Kyjevě v roce 2019, kde pak porodila i naši malou holčičku Sophii. Tehdy jsme neměli slova, která by vyjádřila náš vděk, stále nemáme. Takže když v únoru začala válka, okamžitě jsme nabídli náš dům jako bezpečné útočiště,“ napsala na svém instagramu Davisonová. „Byla to dlouhá a traumatická cesta, ale Anastasija bezpečně dorazila do Irska i s rodinou. Jejich odvaha a síla je neuvěřitelná,“ oznámila.

„Anastasija nám dala ten nejvzácnější dar a teď přišla řada na nás, abychom jí pomohli. Trvalo to dva měsíce, než uprchli z Chersonu, města na jihu Ukrajiny,“ dodala Davisonová.

Video  Jurečka v Blesku o příspěvcích, mzdách i uprchlících. Podrží vláda lidi v krizi?  - Pavlína Horáková, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa