Herec Zdeněk Svěrák psal původně scénář komedie Vrchní, prchni! pro režiséra Jiřího Menzela (†82) s tím, že hlavní úlohu bude hrát Petr Nárožný (84). „Když se scénář dostal k Láďovi Smoljakovi jako k režiséru, tak on volil radši jako komika Pepíka Abrháma, jeho nenápadná komika mu vyhovovala víc,“ prozradil známý umělec v rozhovoru pro Český rozhlas. „Byl to komik bez grimas a intonací. On věděl, že ten text už sám komický je - a stačí ho patřičně říct.“

Manželskou dvojici zde ztvárnil Abrhám s Libuší Šafránkovou, se kterou byl ženatý i ve skutečnosti. Přestože mezi nimi byl čtrnáctiletý věkový rozdíl, jejich manželství trvalo nádherných 45 let. A jejich láska a vzájemné jiskření se dokonale přeneslo i na televizní obrazovky. „Oni se měli velice rádi. Když jsem chtěl říct Libušce nějaký nemravný vtip, tak ona mi řekla: 'Víš co, řekni ho Pepovi a on mi ho doma poví',“ popisoval úsměvné situace Svěrák.

VIDEO: Režisér Zdeněk Zelenky o Josefu Abrhámovi (†82): Uměl dělat humor bez vulgarit

Video
Video se připravuje ...

Režisér Zelenka o Josefu Abrhámovi (†82): Uměl dělat humor bez vulgarit Petr Macek

Libušce se ale bohužel vrátila rakovina, se kterou bojovala před šesti lety –⁠ a ona se rozhodla léčbu tentokrát odmítnout. Legendární herečka zemřela pouhé dva dny po svých osmašedesátých narozeninách. Od skonu své manželky pak herec už vlastně jenom dožíval. „Je to bolest, kterou teď cítíme... ale Josef Abrhám už dlouho nebyl tím Josefem Abrhámem, jak jsme ho znali, a tak si řekněme, že teď už je zase s Libuškou,“ povzdechl si Svěrák.

Fotogalerie
83 fotografií