PŘEHLEDNĚ: Zjistěte, zda máte nárok na 5000 korun, které chce vláda vyplácet na dítě

Matka a děti

Do konce srpna mají rodiny s příjmem do milionu korun hrubého dostat příspěvek 5 000 korun na každé dítě. Kolem vládního plánu ale zatím panují zmatky a mnohé nejasnosti. Redakce CNN Prima NEWS proto sepsala informace, které jsou zatím známé. Máte na něj nárok i vy?

Kolik korun rodiny na dítě dostanou?

Rodiny mají od státu dostat 5 000 korun na dítě.

Bude počet dětí limitován podobně, jako je to u uprchlíků z Ukrajiny, nebo rodiny zkrátka dostanou 5 000 na každé dítě?

Příspěvek se bude vztahovat na každé dítě. „Je to bez omezení počtu dětí v rodině,“ potvrdil CNN Prima NEWS Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Jde o jednorázový příspěvek, nebo jej rodiny budou dostávat pravidelně?

Příspěvek 5 000 korun bude jednorázový.

Proč lidé dostanou 5 000 korun na dítě?

Příspěvkem vláda reaguje na zvyšující se ceny potravin, energií, pohonných hmot i dalšího zboží. „Chceme adresně a efektivně pomoci těm, kteří to za současné situace nejvíce potřebují. Cílíme na rodiny s dětmi, kterých se dosavadní zvýšení dávek, příspěvků nebo důchodů netýkalo. Zaměřujeme se na rodiny s nižšími a středními příjmy a také samoživitelky,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kdy se příspěvek začne vyplácet?

Podle Jurečky by peníze mohli rodiče začít dostávat ve druhé polovině července, nejpozději v srpnu. „Rádi bychom stihli dřívější termín. Rodinám by tak příspěvek pomohl s náklady souvisejícími se začátkem školního roku,“ řekl CNN Prima NEWS Augusta.

Je příspěvek na dítě věkově omezen?

Dítě musí být v den výplaty příspěvku již narozené. Zároveň mu nemůže být více než 18 let.

Kdo bude mít na příspěvek nárok?

Nárok na příspěvek budou mít rodiny s ročním příjmem do jednoho milionu korun. Do této částky mají být započítané i jiné dávky nebo například výživné.

Počítá se částka z hrubého nebo z čistého příjmu?

Z hrubého. Příspěvek tedy dostanou rodiny, které mají příjem cca 83 tisíc korun hrubého měsíčně.

Ministr Jurečka nejdřív na tiskové konferenci vlády původně řekl, že se příspěvek bude počítat z čistého příjmu. Po několika dnech se ale opravil.

Bude se částka počítat z příjmu rodičů, nebo všech osob v domácnosti?

Příspěvek bude brát ohled pouze na hrubý příjem rodičů. Na to, zda v domácnosti žijí i prarodiče nebo dospělé dítě, se tedy ohled brát nebude.

Bude se příspěvek 5 000 zahrnovat do příjmu při posuzování nároku na jiné dávky?

Podle Jurečky by se pětitisícová dávka neměla zahrnovat do příjmu při posuzování nároku na jiné dávky.

Dostanou příspěvek i pěstouni či adoptivní rodiče?

Na peníze by měli mít s největší pravděpodobností nárok i adoptivní rodiče či pěstouni. CNN Prima NEWS to řekl Augusta.

Kdo z rodičů dostane příspěvek, když je dítě ve střídavé péči – týden u jednoho rodiče a další týden u druhého?

Na tento dotaz ministerstvo neodpovědělo.

Dostanou příspěvek i živnostníci? Jaká pravidla budou platit pro ně?

Podle dostupných informací by nárok na příspěvek měli mít i živnostníci. „Rozhodující bude příjem rodičů, přičemž se budou posuzovat jejich veškeré příjmy, včetně příjmů z podnikání,“ řekl CNN Prima NEWS Augusta. Zatím ale není jasné, jaká pravidla pro živnostníky budou platit.

Jak se bude kontrolovat příjem domácnosti?

Jurečka už dříve řekl, že jeho ministerstvo řeší, jak se budou domácnosti posuzovat a jak se budou jejich příjmy kontrolovat. Zatím to tedy není jasné.

Jak lze o příspěvek žádat?

Zatím se neví ani to, jak budou moct lidé o příspěvek žádat a zda o něj vůbec budou muset žádat. „Pro zjednodušení administrace žádosti chceme v maximální možné míře využít databáze státu, které jsou k dispozici,“ řekl CNN Prima NEWS Augusta.

Administrace by měla být podle zástupců ministerstva v maximální míře on-line. Budou se snažit o to, aby její vyřízení bylo jednoduché a rychlé.

Jaké úřady budou podporu vyřizovat?

Zatím není jasné ani to, jaké úřady budou podporu vyřizovat. Úřady práce, které mají dávky na starosti, jsou v současné době totiž přetížené. Jurečka už dřív mluvil o případném zapojení České správy sociálního zabezpečení či finančních úřadů.

Kolika domácností se bude příspěvek týkat?

V Česku aktuálně žije asi 2,1 milionu dětí. Příspěvek by se měl týkat podle ministerstva přibližně 1,1 milionu domácností.

Kolik korun bude stát příspěvek státní rozpočet?

Celkový dopad na státní rozpočet by podle vládních představitelů neměl přesáhnout 10 miliard korun.

Příspěvek má stále mnoho otazníků. Kdy se lidé dozví více informací?

Ministerstvo zatím návrh zákona připravuje. Příští týden by jej mohla projednat vláda. „Finalizujeme legislativní text, který chci předložit na jednání vlády příští týden. Tam řeknu i detaily, a pak je představíme veřejnosti,“ řekl ve středu po jednání kabinetu Jurečka.

Tagy:
Marian Jurečka rodina Ukrajina rodiče CNN Prima NEWS finance rodiny KDU-ČSL peníze děti vláda Česko příspěvěk Česká správa sociálního zabezpečení Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky