Idiocie ruských velitelů. Putina a spol. kritizují už i loajální váleční blogeři

Ukrajinci zničili ruský konvoj, který překonával řeku Severní Doněc.

Zmařený pokus Ruska překročit východoukrajinskou řeku Severní Doněc se stal jedním z nejsmrtelnějších střetů mezi ruskou a ukrajinskou armádou. Podle odhadů světových medií bylo na místě zabito nebo zraněno více než 400 ruských vojáků. To už nedokázali obhajovat ani do této doby Kremlu loajální váleční blogeři.

„Ruská armáda udělala v Bilohorivce (obec na břehu řeky Severní Doněc – pozn. red.) přesně ty stejné chyby jako během prvních dnů války při útoku na Kyjev,“ říká až překvapivě otevřeně na svém telegramovém účtu Jurij Podolyak, autor zpravodajského pořadu Dnešní svět.

Podle Podolyaka je ruská armáda „absolutně neschopná“ se poučit z chyb, které v minulosti udělala, a je tím pádem nucena je znovu opakovat. „Všechno to bylo kvůli hlouposti – zdůrazňuji kvůli hlouposti – ruského velení,“ pokračuje ve velmi ostrém tónu autor s více než dvěma miliony sledujících.

Další populární autor Starshe Eddy, kterého na Telegramu odebírá necelý půlmilion uživatelů, uvedl, že snad ani není možné, aby šlo o „idiocii velitelů“. Prý muselo jít o úmyslnou sabotáž.

Podle vlivného amerického think-tanku Institute for the Study of War (ISW) je dost možné, že by tyto komentáře široce odebíraných blogerů mohly ještě více rozšířit rostoucí pochybnosti o smysluplnosti války na Ukrajině a kompetentnosti ruských vojenských velitelů.

ISW se ve své aktuální analýze situace domnívá, že ruský debakl na Severním Doněcu útočící armádě velmi zkomplikuje ovládnutí celé Doněcké oblasti.

Podle odhadů Rusové během drtivého ukrajinského útoku ztratili kromě 400 vojáků i nejméně šest tanků T-72B, 14 bojových vozidel BMP, sedm obrněných transportérů typu MT-LB, pět dalších obrněnců i jeden bojový člun.

Tagy:
Vladimir Putin Rusko Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Severní Doněc