Jak střešní box ovlivňuje jízdu? S rakví na střeše se auto chová úplně jinak, než jste zvyklí

Ne každé auto je dostatečně prostorné, aby se do něj vešlo vše, co potřebujete. Transportní kapacitu je možné rozšířit střešním nosičem.

i Zdroj fotografie: ADAC
                   

Střešní nosič umožňuje přepravovat téměř vše, od jízdních kol k vybavení pro kempování. Popřípadě střešní box, takzvanou rakev. Jak náklad na střeše ovlivní samotné auto? Nákup střešního nosiče je skvělým řešením, aby auto uvezlo mnohem více, než nabízí zavazadlový prostor. Nabídka na trhu je obrovská a na výběr najdete nepřeberné množství velikostí a tvarů a jediným omezením je rozpočet.

Více nákladu, za cenu vyšší spotřeby

Je to skvělé řešení problémů s prostorem, ale má dopad na vaše auto. Proto byste měli vědět, jak s ním jezdit a na co si dát pozor. Střešní nosič může poškodit váš vůz, pokud jej namontujete nesprávně nebo nedostatečně pevně. Výrazně se pak zvyšuje riziko nehody a může se stát, že kotvení selže a zavazadlo neunese. Dobře namontovaný a zajištěný střešní nosič má však vliv na způsob jízdy vozu a spotřebu paliva.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vysoké ceny benzínu, nafty a LPG nutí řidiče šetřit palivo. Mezi způsoby, které umožňují jezdit s plnou nádrží déle, je snížení hmotnosti, a odporu vzduchu. Přidání střešního nosiče je nevýhodou s ohledem na jízdní výkon, zvláště když cestujete s plnou zátěží na střeše vozu. Vyšší výdaje na palivo jsou nevyhnutelné. Lze zakoupit lepší, aerodynamické střešní řešení, oproti hranatým klasickým tvarům. I tak když to bude mít stále malý vliv na výkon vašeho vozu.

Jiné jízdní vlastosti? Ano, a jedete pomaleji

Jízda po dálnici vyšší rychlostí s naloženým autem vám dává úplně jiný pocit. Díky hmotnosti střešního nosiče působí pomaleji než dříve. Přidáním střešního boxu nebo jízdních kol se zvyšuje aerodynamický odpor vozu a jízda je díky proudění vzduchu hlučnější. A to již v poměrně nízkých rychlostech.

Při cestování se střešním nosičem je třeba počítat s tím, že ne všechny trasy a parkovací místa budou k dispozici. Problémem mohou být podzemní parkoviště, do kterých vysoké auto se střešním nosičem, zvláště to větší typu MPV či SUV, nevjede. A také maximální rychlost vozu se díky střešnímu nosiči sníží, je třeba dodržovat tempo předepsané výrobcem boxu tak, jak se píše v manuálu.

Co vy, jezdíte se střeším boxem?

Zdroj: ADAC
Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Filip Rakovan

Dráhu motoristického žurnalisty zahájil v době tištěných médiích v časopise Speed a prošel velkou řadou renomovaných tuzemských časopisů, například Carauto, český TopGear. Následně zakotvil v online světě a pozvedl na špičkovou úroveň ve své době prestižní magazín Autoweb. Řídil snad vše, co má čtyři kola, od litrového hatchbacku po F1. Pořádá kurzy pro řidiče a amatérské závody, vyjadřuje se k problematice v televizi. A hlavně dnes s radostí píše na AutoŽivě.

Zobrazit další články