5 aut, která zachránila automobilky před finančním krachem. Neměli jste některé z nich?

Mezi běžnou produkcí najdeme vždy několik aut, jež jsou obzvlášť ceněná. A ve firemním muzeu by si zasloužila zlatý piedestal. Přinášíme pět nejznámějších, která změnila historii.

i Zdroj fotografie: Ford
                   

Není snad výrobce automobilů, jenž by v těžších dobách své historie toužebně nevyhlížel model, který by ho přes toto složité období „nepřenesl“. Neboli, výstižněji popsáno, „nezachránil mu kůži“. Možná ani netušíme, jak moc byly pro některé automobilky určité modely důležité. Kolik nadějí do nich bylo vkládáno. Někdy úspěšně, někdy méně. Už se to třeba ani nedozvíme, toto není informace, se kterou by se někdo chlubil. Ale jsou výjimky, kde to víme naprosto jistě.

Statečný hrdina číslo jedna: Ford Focus první generace

iZdroj fotografie: Ford

Focus první generace je jedním z nich. Toto auto dokázalo během okamžiku zahodit všechny ty „osmdesátkové“ pochybnosti a tisíc verzí jednoho a téhož samého Escorta, který byl spíše „sedmdesátkový” než cokoli jiného. A posunout Ford zcela jinam, do sféry netušeně dobrých podvozků, úsporných a spolehlivých motorů, nového designu. New age? Bez diskuse. Další generace už takovou revolucí žel nebyly. Nicméně rozumíme tomu, cesta už byla vytyčena.

Statečný hrdina číslo 2: Audi 80/100

iZdroj fotografie: Audi

Tato dvojice nemůže v našem přehledu chybět. Když se podíváte v nějakém přehledu Audi na vozy, které byly před nimi a nahrazovaly je, dojde vám, o jak zásadní změnu šlo. Z nevýrazných, nudných krabic, často jen „přeznačkovaných“ VW, se náhle staly svébytné modely se svébytným designem a novou technikou, schopné obhájit si vyšší cenovku a pomalu budující luxusní status Audi, jak jej známe dnes. A8 nebo Q7 by bez této dvojice průkopníků nikdy nebyly.

Statečný hrdina číslo tři: VW Golf první generace

iZdroj fotografie: Volkswagen

Praotec všech kompaktů nemůže chybět. Kdyby tehdy Giorgio Giugiaro věděl, co mu vlastně vzniká na rýsovacím prkně a u zrodu jaké legendy se právě nachází, myslím, že by faktura do Wolfsburgu mohla vypadat i trochu jinak. S odstupem času šlo o jeden z nejrevolučnějších počinů v dějinách automobilismu, vznik nové třídy –⁠ Golf. Zajímavé je, že za desítky let a osm generací se VW povedlo vyhnout zásadním přešlapům. Až na tu poslední. Ale za ní už VW tolik nemůže.

Statečný hrdina číslo čtyři: Porsche Boxster

iZdroj fotografie: Porsche

Porsche v „devadesátkách“ opravdu nutně potřebovalo model, na kterém začne konečně vydělávat, protože 911 byla sice fajn, ale ekonomicky žádný zázrak. Velmi mírně řečeno. Boxster jako „vysokoobrátkový“ a dostupnější model přinesl do pokladny kýžené zisky. Porsche se mohlo konečně nadechnout a podívat se do budoucnosti. Která, jak dnes již víme, se opravdu povedla a Porsche s hotovostí problém opravdu nemá. Nadšení zákazníci mu nosí sumy, o jaké si řekne. Ideální.

Statečný hrdina číslo pět: Renault Mégane

iZdroj fotografie: Renault

A na závěr se podíváme do Francie. Mégane je sice revolučním modelem a pro Renault znamenal hodně, nicméně velmi podobně na tom bylo Twingo. Na každý pád myšlenka, jak pod jedním a tím samým jménem a na jedné podvozkové plošině (to je důležité, neb stejná plošina přináší úspory/generuje zisky) vyrábět hatchback / kupé / sedan / kombi / kabrio / MPV, se ukázala jako geniální. A ekonomicky zajímavá. Renault se definitivně odstřihnul od číselného značení modelů. Nová vůně od Diora pod Eiffelovkou? Jednoznačně.

Napadají vás další „stateční hrdinové“?

Zdroj: CarHistory
Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Michal Sztolár

Absolvent strojírenské technologie se již od mládí let zajímal o vše, co má čtyři a více kol. Na střední škole uspěl v celostátním kole SOČ s vlastním designem automobilu v systému CAD, od té doby se problematice aut věnuje na denní bázi. S dlouholetou praxí u jednoho z prodejců automobilů mu rukama prošlo nespočet různých typů automobilů, včetně několika opravdových unikátů. Specializuje se na automotive jako výrobní obor, marketing automobilů stejně jako na aktuální přechod k elektromobilitě.

Zobrazit další články