Hlavní obsah

Putin poslal na Ukrajinu obrněnce Terminatory. Chce je vyzkoušet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko vyslalo do bojů na Ukrajině své nejmodernější pásové obrněnce BMPT Terminator. Podpůrná vozidla tankových formací mají pomoci likvidovat nejpohyblivější cíle nepřítele. Na Donbase zejména pěchotu s protitankovou municí. Ve středu o tom informovala agentura Ria Novosti.

Foto: Profimedia.cz

BMPT Terminator

Článek

„Jsou zapojeny do palebných útoků na ukrajinské pozice, obrněná vozidla a osádky protitankových raketových systémů,“ cituje Ria Novosti nejmenovaný zdroj z ruských armádních kruhů. Nejedná se tedy o oficiální zprávy ruského velení.

Chtějí je vyzkoušet

Podle zdroje agentury RIA Novosti si mají po boku nejmodernějších ruských tanků T-90M „vyzkoušet ostrý boj, osahat si taktiku a najít si své místo v bojových skupinách“. Rusové je tedy chtějí na Donbase jinými slovy vyzkoušet.

Kolik obrněnců se má téhle ostré zkoušky účastnit, není jasné. Nikterak závratné číslo to ale nejspíš nebude, protože se jedná o novou armádní techniku. První kusy ruská armáda převzala v roce 2018 a sériová výroba byla několikrát odkládána.

Ukrajinci oznámili sestřel ruského bojového letounu

Evropa

Na internetových sociálních sítích se nicméně už objevily záběry kolony bojových vozidel tankové podpory BMPT Terminator, které byly údajně pořízeny u Severodoněcku.

„Díky bohu, že konečně nasazujeme Terminátory,“ komentoval podle britského deníku The Daily Mail rozhodnutí armádního velení ruský válečný reportér Alexander Sladkov.

Podpůrní obrněnci jsou menší, rychlejší a obratnější než Rusy používané tanky T-70 a modernější T-90M. Bojovou výhodu mají poskytnout v městském boji i v otevřeném terénu. Kromě kanónu jsou vyzbrojeny také granátometem a protitankovou municí. Posádka je tříčlenná. Přízvisko Terminator získaly nejnovější ruské BMPT v závodě Uralvagonzavod, kde jsou vyráběny. Podle některých informací ale tento závod nyní není v provozu, kvůli sankcím nemá z čeho vojenskou techniku, především tanky, vyrábět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám