Hlavní obsah

Vláda USA po kritice přehodnocuje projekt komise pro kontrolu dezinformací

– Washington

Americká vláda jen tři týdny po jeho představení „pozastavuje“ projekt „rady pro správu dezinformací“, který vyvolával nejasnosti a spustil vlnu obvinění od kritiků amerického prezidenta Joea Bidena. Napsal to deník The Washington Post (WP) s odvoláním na nejmenované pracovníky ministerstva vnitřní bezpečnosti, pod které iniciativa spadá. Původní šéfka komise, která se stala terčem útoků za svá předchozí vyjádření, údajně na svou pozici rezignovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Uvedené ministerstvo zřízení rady oznámilo 27. dubna s tím, že jejím úkolem bude „koordinovat boj proti dezinformacím spojeným s vnitřní bezpečností“.

Nebylo však příliš jasné, čím konkrétně se orgán bude zabývat či jaké bude mít pravomoci, což se podle agentury AP nezměnilo ani po týdnu jeho existence. Oficiální vyjádření z prvních dní naznačovala, že komise bude mít hlavně analytickou a poradní funkci, to však nezabránilo vlně kritiky od pravicových komentátorů a politiků Republikánské strany.

Slovenský Facebook je plný ruských dezinformací, stěžuje si Kongres a žádá nápravu

Internet a PC

Bidenova vláda prakticky ihned čelila obviněním, že se snaží zřídit „ministerstvo pravdy“ a kontrolovat, co Američané smí a nesmí říkat. Republikáni volali po rozpuštění komise a výhrady podle AP vyjadřovali i někteří obhájci občanských svobod, kteří vyslovovali obavy z narušování svobody projevu.

Část útoků mířila na Ninu Jankowiczovou, která byla jmenována do čela nového orgánu. Jankowiczová je uznávanou expertkou na dezinformační kampaně se zkušenostmi z různých nepolitických institucí, republikáni a jejich spojenci ovšem využívali některá její starší vyjádření, která prezentovali jako důkaz, že se na funkci nehodí.

Především se zaměřovali na to, že Jankowiczová, podobně jako další experti před volbami v roce 2020, vyzývala k opatrnosti v souvislosti se zprávami kolem Bidenova syna Huntera. WP i AP soudí, že její kritici prezentovali tato a další vyjádření zavádějícím způsobem.

Dramatickou reakci nečekali

Bidenova administrativa zjevně na dramatickou reakci na svou iniciativu nebyla připravena, což přispívá k tomu, že i méně kritičtí komentátoři hodnotí spuštění dezinformační rady jako zpackané. Nyní se zdá, že je projekt přinejmenším u ledu. Zprávu WP záhy potvrdila s odkazem na své zdroje AP, včetně informace o odchodu Jankowiczové. Ta údajně v rezignačním dopise uvedla, že budoucnost rady je „nejistá“.

Podle listu WP je kauza učebnicovým příkladem fungování komentátorů nakloněných Republikánské straně, kteří „se pokusí určit cíl, prezentovat narativ a pak opakují manipulace“ napříč platformami. Deník v článku podotýká, že na televizi Fox News během týdne po představení dezinformační rady asi 70 procent hodinových vysílacích segmentů zmiňovalo buďto Jankowiczovou, nebo novou komisi. Materiály o příspěvcích Jankowiczové na sociálních sítích mezitím zaplavily weby jako Breitbart, Post Millennial nebo Daily Caller, což jsou přední zdroje na pravicové mediální scéně v USA.

WP v kontroverzi kolem iniciativy Bidenovy vlády vidí také ukázku toho, co se stane, když instituce tváří v tvář podobným útokům nereagují efektivně. Vládní zdroje a odborníci deníku řekli, že Jankowiczovou ponechala kritikům napospas administrativa, která „si nebyla jistá svou komunikací a nebyla připravená čelit koordinované kampani“. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti oponuje, že Jankowiczovou hájilo, nicméně ministr Alejandro Mayorkas dříve uvedl, že mohlo jasněji informovat o poslání svého výboru pro dezinformace.

Šíření dezinformací ohrožuje bezpečnost ČR, myslí si tři čtvrtiny Čechů

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám