Hlavní obsah

Stanjura nařídil přezkum prominutí DPH u energií

• Aktualizováno

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nařídil přezkoumat rozhodnutí své předchůdkyně Aleny Schillerové (ANO), které se týkalo prominutí DPH u plynu a elektřiny za listopad a prosinec. I kdyby ale řízení dospělo k tomu, že resort v minulém volebním období pochybil, občané, kteří na prominutí DPH ušetřili, by nic doplácet neměli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní vypínač

Článek

„Zahájení přezkumného řízení nemá žádný vliv na práva a povinnosti plátců DPH dotčených generálním pardonem. To znamená, že v tuto chvíli situace nezakládá žádnou povinnost komukoliv cokoliv zpětně doplácet,” upozornilo ministerstvo.

Cílem přezkumu je zejména ověření zákonnosti toho, zda lze skokový nárůst cen energií v posledním čtvrtletí loňského roku objektivně vykládat jako mimořádnou událost, která je ze zákona nezbytná k vydání generálního pardonu ministra financí, sdělilo ministerstvo. Na přezkum upozornila Česká televize.

Podobný krok učinily i další země EU a unie to tolerovala.

Občané doplácet nebudou

V případě, že by došlo ke zrušení generálního pardonu, existují podle mluvčího resortu Tomáše Weisse řešení, aby částku nedopláceli občané, kteří byli prominutím daně dotčeni, a současně se opatření uvedlo do souladu s legislativou EU.

„V rámci svého rozhodnutí nicméně bude ministr financí zvažovat další kroky citlivě tak, abychom eliminovali jakékoliv negativní dopady na domácnosti ohrožené vysokými cenami energií,“ sdělil Novinkám.

„V těchto záležitostech je navíc vždy potřeba pracovat s institutem legitimního očekávání a dobré víry těch, kteří byli tímto prominutím daně dotčeni,“ doplnil Weiss.

Stanjura: Marže prodejců pohonných hmot by se mohly zastropovat od května

Stalo se

Schillerová: V EU mi řekli, že mají pochopení

Exministryně Schillerová se proti jednání Stanjury ohradila. Novinkám posléze napsala, že o kroku jednala v EU, kde s tím problém nebyl.

„Namísto aby se pan ministr zabýval tím, jak pomoci lidem a firmám, tak naopak bude prověřovat pomoc naší vlády, která skutečně byla účinná. Já jsem na rozdíl od pana ministra totiž nelenila, o odpuštění DPH jsem na půdě EU jednala, konkrétně s eurokomisařem (Paoplem) Gentilonim, a bylo mi sděleno, že pro to mají pochopení,“ uvedla šéfka poslanců ANO.

Propagaci Schillerové na sociálních sítích už řeší policie

Domácí

O prominutí DPH z dodání elektřiny a plynu rozhodla Schillerová generálním pardonem loni 20. října s cílem reagovat prominutím daně na skokový růst cen energií, a pomoci tak plošně domácnostem s rostoucími výdaji na bydlení.

V prosinci pak Schillerová vyzvala Stanjuru, aby nulovou sazbu u DPH pro plyn a energii prodloužil. Stanjura tak neučinil.

Odpuštění DPH podle údajů Českého statistického úřadu snížilo listopadovou inflaci o jeden procentní bod. Inflace byla v listopadu šest procent. Podle některých odborníků ale pomoc neměla být plošná, ale cílená.

MF dále uvedlo, že mimořádnou událostí byla v minulosti například zdravotní krize jako pandemie koronaviru, přírodní katastrofa jako tornádo na jižní Moravě nebo válečný konflikt na Ukrajině.

Prominutí DPH za energie ušetřilo všem pár stovek. Nový příspěvek dá tisíce, ale jen někomu

Ekonomika

Na základě těchto událostí MF prominulo DPH z dodání respirátorů, testů proti covidu a očkovacích látek, nebo byly prodlužovány řádné lhůty pro splnění daňových povinností.

Prominutí daně umožňuje ustanovení v daňovém řádu, které umožňuje ministru financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech. Prominutí DPH u elektřiny a plynu bylo zřejmě také v rozporu s právem EU.

Státní rozpočet to podle dřívějších odhadů Schillerové stálo jednu miliardu korun měsíčně. Pro energie platí standardně sazba DPH 21 procent.

EU dovolí státům snížit DPH na energie na pět procent, na nulu ne

Ekonomika

U ceny elektřiny pro domácnosti tvoří přibližně polovinu výsledné ceny regulovaná část stanovovaná Energetickým regulačním úřadem, u plynu je to necelá třetina.

V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatky za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám