Potřebujete restartovat svůj byznys a splňujete podmínku, že má vaše firma obrat tři až tři sta milionů korun a nejméně tři zaměstnance? Pak jste ideální kandidát na firemní mentoring provozovaný iniciativou spoluzakladatele sdílených kanceláří Opero Pavla Přikryla a ředitele Pražského inovačního institutu Boba Kartouse.

Přesvědčili přes dvě stě zkušených podnikatelů a podnikatelek a vysokých manažerů a manažerek, aby věnovali zdarma svůj čas těm, kteří chtějí svou firmu posunout na další úroveň – a momentálně třeba uvízli na mrtvém bodě.

„V Česku mi v této oblasti chybí vzdělávání. Najdete zde poradenství pro startupy, pro korporace, ale nic, co by se zaměřovalo na firmy menší či střední velikosti,“ uvádí Pavel Přikryl.

Projekt DoToho! je pro účastníky zdarma díky podpoře partnerů, jako je například Google, hlavní město Praha nebo Česká spořitelna. Vznikl jako reakce na pandemickou vlnu a krizi, která napříč nejrůznějšími obory nastala. I po odeznění nákazy je však podle Přikryla potřeba posilovat zdejší kulturu podnikání tak, aby se většina měla potřebu vzdělávat, a zároveň i sdílet.

„Jsme přesvědčeni, že takové kroky povedou k obohacení ekonomiky i konkurenceschopnosti,“ prohlašuje. Zakladatelé DoToho! se snaží najít mentora na míru, takže se může stát, že vám bude pomáhat třeba Martin Kasa z Pilulka.cz, Antonín Kokeš z Albi, Petr Šmíd z Googlu a mnozí další.

Podmínkou pro účast je nejen velikost a obrat firmy, ale také nutnost věnovat se programu po dobu tří až čtyř měsíců v doporučeném rozsahu patnácti hodin. „Pokud jsme se s konkrétním mentorem netrefili, je zásadní, abyste nám dali zpětnou vazbu,“ vyzývá Pavel Přikryl.

Zároveň dodává, že zatím v párování dvojic vedle téměř nešlápli, a naopak se z mentorů a mentorovaných mnohdy stali dobří známí. „V Česku, a zejména v segmentu SME, zatím kultura mentoringu a sdílení zkušeností dost chybí. Svět se ale rychle mění a musíme se stále učit novým věcem, jinak nám ujede vlak,“ míní Pavel Přikryl.