Scénic zemřel, ať žije Scénic!

1
Scénic zemřel, ať žije Scénic!
Fotografie: Renault
  • Nedávno skončila čtvrtá generace populárního MPV Scénic
  • Renault právě představil koncept nástupce
  • Jak je u značky zvykem, mění pravidla hry

4,5metrové auto se chlubí proti sobě otevíratelnými bočního dveřmi bez B-sloupku, což by rodiny jistě uvítaly a my doufáme, že se tohoto řešení, neocenitelného při nakládání dětských sedaček či nastupování méně pohyblivých osob, dočkáme i v sériové podobě. Vnější design v tak trochu cyberpunkovém stylu rozvíjí motivy dnes již sériového Meganu Electric a hodně si pohrává i s rozložením tradičních prvků, ovšem se zjevnou snahou zachovat výrobní náklady v rozumné výši. Kdybychom měli nálepkovat, nejspíš sáhneme k označení crossover mezi SUV a MPV a můžeme jen doufat, že to nebude za cenu takových ztrát na vnitřním prostoru jako u některých jiných nových generací velkoprostorových Renaultů, v první řadě právě s Espacem.

Komentovat interiér v tuto chvíli nemá příliš smysl, dodejme tedy pouze, že se zcela vzdal materiálů živočišného původu a v dosud nevídané míře spoléhá na recyklaci. Vůz je ze 70 % stvořen z druhotných surovin a všechny materiály, z nichž vznikl, lze znovu použít z plných 95 % včetně baterie. Například kompletní podlaha vznikla z nadrcených PET lahví, veškeré potrubí pochází z recyklovaného leteckého karbonu, tlaková nádoba na vodík vzešla z karbonových vláken ze starého papíru. Sedadla zcela opustila kůži ve prospěch nízkouhlíkového polyesteru a všechny ostatní materiály pocházejí z nízkokarbonových zdrojů. Šlo se až do takových detailů, že černý pigment vnějšího laku pochází z filtrace pevných částic z ovzduší.

Ačkoliv Renault uvádí, že nový rodinný model chystaný na rok 2024 bude čistě elektrický, pohon konceptu nahlédl dále do budoucnosti, konkrétně tam, kde se už budeme zamýšlet i nad celkovou uhlíkovou stopou dnešních čistě bateriových elektromobilů. Proto je koncept poháněn hybridem, ovšem s vodíkovým pohonem. Ten je tvořen palivovým článkem o relativně skromném výkonu 16 kW a vyrovnávací baterií o 40 kWh s možností externího nabíjení. Každopádně by takto řešené vozidlo mělo ujet 800 km, tedy znázorněno pro Francouze s rezervou z Paříže do Marseille, nám může posloužit třeba vzdálenost Praha–Benátky nebo třeba Praha–Užhorod.

Strohá stylistika nových Renaultů vypadá jako velice slibný designový směr

Protože je dnes v módě nahradit poslechové zážitky z používání vozidla nějakým tím slavným jménem, které se podílí na akustickém designu, s konceptem Megane Vision nepomáhal nikdo menší než samotný mág elektronické hudby Jean-Michel Jarre. Ten pomáhal nejen se zvukovým podpisem auta, ale také inovativním řešením vnitřní akustiky. Ta totiž vytváří u každé sedačky privátní akustický prostor, který se vzájemně neruší s těmi dalšími. K tomu slouží reproduktory v hlavových opěrkách a mikrofony, s jejichž pomocí lze také vzájemně komunikovat. Zážitek z jízdy dále umocňuje rozeznávání obličejů, které nejen vůz odemkne, ale rovnou i nastaví pro každého řidiče zvlášť. Výhled vylepšuje podlouhlý displej hned pod čelním oknem zobrazující slepé úhly. A aby těch inovací nebylo málo, pokročilá biometrická senzorika dokáže předejít problémům z únavy či zdravotním problém personalizovanými doporučeními.

Rozvor 2835 mm by se měl postarat o dostatek prostoru, výkon 160 kW zase o důstojnou dynamiku. Pohon dostal na starost stejný osmipólový synchronní elektromotor s cizím buzením jako v Meganu Electric. A jím nastavené standardy plní i velmi solidní pohotovostní hmotnost 1 700 kg. Uvidíme, co z toho všeho se dostane do sériové podoby, avšak v elektrickém pohonu žádné velké změny nečekejme.

Interiér nahlíží do vzdálenější budoucnosti, na některé novinky, jím prezentované, se ale můžeme těšit už v aktuální dekádě
Diskuze ke článku
Alex Ander
Alex Ander
Naposledy upraveno: 22. 5. 2022 14:14
Dobra mlaticka pro kolena zadnich cestujicich… To je ten pripad, kdy clovek muze byt vdceny za to, ze koncept nastesti nikdy nebude realizovan. Fakt tragedie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze