[Odpolední zprávy] • Rusko nevyhnutelně legalizuje kryptografické platby, říká ministr obchodu • a další články

0
(0)
Michaela Nocarová
Michaela Nocarová
Už od mala mě táhla technika a sci-fi. Studium IT mě dotáhlo až do světa kryptoměn, kde se pohybuji od roku 2014. Od té doby jsem se toho naučila již mnoho. A stále se mám co učit. Nejvíc mě na nich fascinuje, že spojují tolik světů dohromady a možnost svobodné volby. Bez hranic.

Vítejte u dnešního přehledu kryptozpráv:

TRHY

Včerejší obchodní den byl na Wall Street velmi negativní a výrazné ztráty zaznamenaly indexy S&P 500, Dow Jones Industrial Average či Nasdaq. Všechny tyto významné indexy klesly během jednoho dne až o 5 %, což je nejvíce od prvních měsíců pandemie COVID-19.

Výsledkem byl pokles indexu S&P na úroveň těsně přesahující 3 900 bodů, indexu DOW na 31 490 bodů a indexu Nasdaq Composite na 11 418 bodů, což byly jejich nejnižší pozice za poslední rok.

Jelikož je BTC považován za rizikovější aktivum, nikoho asi nepřekvapí, že je v denním měřítku také v červených číslech. Kryptoměna včera bojovala o 30 000 USD, krátce se vyšplhala nad tuto úroveň, ale nakonec zamířila na jih a poprvé za čtyři dny se ponořila pod 29 000 USD.

ETH včera bojovalo o udržení nad 2 000 USD. Tuto bitvu však druhá největší kryptoměna o několik hodin později prohrála a nyní se obchoduje pod kýženou cenovkou. [1]

Technická analýza: XMR/USD – Dlouhodobě zajímavé cenové hladiny

Kryptoměny

Drobní investoři kupují BTC dip

Drobní investoři využívají nedávného propadu vlajkové kryptoměny směrem k hranici 30 000 dolarů k hromadění dalších bitcoinů (BTC) i v době, kdy se na burzy přesunulo více než 40 000 mincí v hodnotě více než 1,16 miliardy dolarů.

Podle údajů kryptoanalytické společnosti IntoTheBlock začali maloobchodní obchodníci, jejichž adresy drží vlajkovou kryptoměnu méně než 30 dní, přidávat do svých peněženek nové prostředky od 8. května, tedy ode dne, kdy stabilní měna Terra UST začala ztrácet svůj peg.

IntoTheBlock poznamenává, že historicky tyto adresy “sledují cenovou akci a prodávají se ztrátou, ale za 7 dní zvýšily svůj zůstatek z 1,47 milionu BTC na 1,78 milionu BTC”. Cena BTC klesla z přibližně 39 000 USD na začátku května na minimum 26 000 USD během pádu Terry, než se zotavila a nyní bitcoin mění majitele za 29 000 USD. [2a]

Filmová hvězda Seth Green přišel při phishingovém útoku o Bored Ape NFT v hodnotě 300 tisíc dolarů

Ukradené kusy pocházely z oblíbených kolekcí NFT s vysokou hodnotou, včetně Bored Ape Yacht Club, Mutant Ape Yacht Club a Doodles. Celkově hackeři utekli s asi 145 ETH, tedy s nezaměnitelnými tokeny v hodnotě přes 300 000 dolarů.

Poprosil krypto komunitu, aby se zdržela nákupu těchto čtyř NFT, protože pracuje na vyřešení problému.

Hackeři však digitální díla okamžitě prodali. Bored ape byla prodána za více než 200 000 dolarů a Mutant Ape za 42 000 dolarů. V době psaní článku měly zbylé dvě NFT podle nejnižší ceny sbírky hodnotu asi 26 000 dolarů každá. [2b]

Banky, burzy, firmy

Objem na spotové burze BitMEX překročil 10 milionů dolarů za 24 hodin od jejího spuštění

BitMEX Spot, nová obchodní platforma pro nákup a prodej kryptoměn, kterou spustila jedna z největších světových kryptoburz BitMEX, zaznamenala v prvních dnech od spuštění ostrý vstup a po spuštění dosáhla objemu obchodů za 24 hodin přes 10 milionů dolarů.

Nová spotová burza nabízí sedm párů kryptoměn oproti tetheru (USDT); bitcoinu (XBT), ethereu (ETH), chainlinku (LINK), uniswapu (UNI), polygonu (MATIC), axie infinity (AXS) a apecoinu (APE). Další obchodní páry spolu s dalšími odměnami a výhodami pro uživatele budou nakonec zavedeny později v tomto roce. [3a]

Coinbase spouští nový krypto think tank, který pomáhá utvářet politiky

Kryptoburza Coinbase vytvořila “crypto native think tank” ve snaze pomoci utvářet globální konverzaci o politikách pro digitální aktiva. Nově vytvořený Coinbase Institute bude také zveřejňovat výzkumy o kryptoměnách a Webu 3.

Coinbase do čela institutu jmenovala svou ředitelku pro politiku Hermine Wong. Ta dříve působila v oddělení ekonomických a rizikových analýz Komise pro cenné papíry Spojených států (SEC) a předtím pracovala na ministerstvu zahraničí.

Byl rovněž vytvořen související poradní výbor Coinbase Institute, v němž budou zastoupeni akademici z oblasti práva a financí ze špičkových univerzit, jako jsou Harvard, MIT, Duke a John Hopkins, spolu s akademickým partnerstvím s Michiganskou univerzitou. [3b]

CBDC, Regulace

Rusko nevyhnutelně legalizuje kryptografické platby, říká ministr obchodu

Rusko podle ministra průmyslu a obchodu Ruské federace Denise Manturova “dříve či později” legalizuje kryptografické platby.

Vláda země zkoumá různé hry s přijetím kryptoaktiv v průběhu roku 2022, ale zatím nedokončila žádnou konkrétní politiku týkající se plateb digitálními aktivy. Její legalizaci však doporučilo ruské ministerstvo financí prostřednictvím svého návrhu zákona “O digitální měně” z dubna.

Ruská centrální banka (CBR) a ministerstvo financí donedávna zastávaly zcela protichůdné názory na regulaci kryptoměn, přičemž centrální banka usilovala o jejich úplný zákaz, zatímco ministerstvo usilovalo o regulaci za účelem zdanění. [4a]

Norská centrální banka si vybrala projekt Ethereum L2 pro test CBDC

Společnost Nahmii 16. května oznámila, že Norges Bank (norská centrální banka) jí zadala zakázku na vytvoření experimentálního sandboxu Ethereum L2 pro nadcházející CBDC. Sítě BTC a ETH ze své podstaty trpí nízkou propustností transakcí. Řešení na druhé vrstvě má tento problém vyřešit tím, že bude čerpat z bezpečnosti hlavní sítě a zároveň zavede nová řešení, která transakce zrychlí a usnadní jejich regulaci.

Společnost Nahmii, která toto řešení vyvíjí již čtyři roky, uvedla, že se zavazuje k budování, údržbě a školení “uživatelů a partnerů Norges bank v oblasti sandboxu”. Sandbox bude pravděpodobně zahrnovat všechny velké banky v Norsku.

“Zavedení CBDC je důležitá a komplexní záležitost,”

– řekl guvernér Norges Bank na konferenci v listopadu 2021. Bach uvedl, že “cílem Norges Bank je mít bezpečný, efektivní a atraktivní platební systém NOK, dnes i v budoucnu. [4b]

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img