Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Turecko kazí historický moment NATO, obstrukce zase práci Sněmovny

Turecký prezident Erdogan na tiskové konferenci po jednání summitu NATO 24. března 2022 v Bruselu. Foto: úřad prezidenta, facebook.com/RTErdogan
Turecký prezident Erdogan na tiskové konferenci po jednání summitu NATO 24. března 2022 v Bruselu. Foto: úřad prezidenta, facebook.com/RTErdogan

Severoatlantická aliance dostala dvě nové přihlášky do svých řad – o členství se hlásí Finsko a Švédsko. Vstup skandinávských zemí by znamenal milník pro Alianci a překreslil by bezpečnostní mapu Evropy. Jenže to má háček. Jmenuje se Turecko a možná i trochu Chorvatsko.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Dominika Píhová.

1) Evropská bezpečnost a turecké vrtochy

NATO dostalo z Helsinek a Stockholmu přihlášky o členství v této organizaci. Možnou historickou událost ale poněkud kazí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který vstup obou severských zemí odmítá. Oficiální vysvětlení je, že Švédsko a Finsko pomáhají teroristickým organizacím, jako je Strana kurdských pracujících.

O co přesně Ankaře jde, ale není zřejmé. Má nicméně právo veta, takže se to diplomaté snaží opravdu kvapně zjistit. A podle zákulisních informací serveru Politico očekávají, že shodu nakonec najdou.

Pomoci by mohla i Bidenova administrativa. Na schůzku s americkým prezidentem přiletěli dnes do Washingtonu finský prezident Sauli Niinistö i švédská premiérka Magdalena Anderssonová. Tak uvidíme, co z toho bude.

A abychom v tom Erdogana nenechali samotného – proti vstupu skandinávských států do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější