Pracovní kryptotrh se drží i přes škrty v technologickém průmyslu

0
(0)
Michaela Nocarová
Michaela Nocarová
Už od mala mě táhla technika a sci-fi. Studium IT mě dotáhlo až do světa kryptoměn, kde se pohybuji od roku 2014. Od té doby jsem se toho naučila již mnoho. A stále se mám co učit. Nejvíc mě na nich fascinuje, že spojují tolik světů dohromady a možnost svobodné volby. Bez hranic.

Trh s pracovními místy v oblasti kryptoměn vykazuje jen málo známek zpomalení, a to i přes známé případy propouštění zaměstnanců a zmrazení náboru ve velkých technologických společnostech.

Snižování počtu zaměstnanců

V posledních týdnech několik velkých technologických společností oznámilo snižování počtu zaměstnanců s odkazem na pokles tradičního trhu a snižující se poptávku po produktech, které zažívaly v době pandemie boom. Mezi nedávno oznámená propouštění patří Twitter, Uber, Amazon a Robinhood.

V úterý ukončila filmová streamovací služba Netflix pracovní poměr se 150 zaměstnanci převážně z USA, a to v souvislosti se zpomalením růstu příjmů. Začátkem tohoto měsíce mateřská společnost Meta, která je součástí Facebooku, zavedla zmrazení náboru zaměstnanců na většinu pozic na střední a vyšší úrovni poté, co se jí nepodařilo splnit cíle v oblasti příjmů.

Kryptografický průmysl nebyl zcela imunní. V úterý společnost Coinbase oznámila, že zpomaluje přijímání zaměstnanců poté, co v prvním čtvrtletí vykázala ztrátu 430 milionů dolarů.

Provozní ředitelka společnosti Coinbase Emelie Choi v interní zprávě zaměstnancům sdělila, že plány na ztrojnásobení počtu zaměstnanců v roce 2022 byly pozastaveny kvůli podmínkám na trhu, které vyžadují, aby společnost “zpomalila nábor a přehodnotila naše potřeby v oblasti počtu zaměstnanců v porovnání s našimi obchodními cíli nejvyšší priority”.

Možný dopad v kryptu?

Jsme tedy na začátku výrazného zpomalení náboru zaměstnanců v krypto průmyslu? Personalisté z krypto oddělení si to nemyslí.

“Zpomalení náboru v oblasti krypta jsme nezaznamenali. Jsme vytížení jako nikdy předtím,”

– řekl Neil Dundon, zakladatel společnosti Crypto Recruit..

Dundonova firma se specializuje na nábor zaměstnanců výhradně v oblasti blockchainu a kryptoměn.

“Náš tým působí po celém světě v USA, Asii/Pacifiku i v Evropě a poptávka je stejně vysoká napříč regiony.”

Kevin Gibson, zakladatel společnosti Proof of Search uvedl, že propouštění v technologickém sektoru mělo zatím jen malý nebo žádný dopad na jeho klienty z krypto průmyslu.

“Slyšel jsem pouze o dvou společnostech, které propouštěly lidi. To se může v příštím měsíci změnit, ale jakékoliv uvolnění bude okamžitě převzato dobře financovanými kvalitními projekty. Jako takoví jako kandidáti žádný rozdíl nezaznamenáte… Pokud o práci přijdete, budete mít také poměrně rychle více nabídek.”

– řekl Gibson

Dráhy pro financování VC

Gibson uvedl, že většina krypto projektů je stále ve fázi rozběhu a v raných fázích svého životního cyklu a stále fungují na základě financování rizikovým kapitálem (VC) zajištěného v loňském roce.

“Naprostá většina kvalitních projektů byla financována v loňském roce, takže budou pokračovat v budování a najímání zaměstnanců. Existovala taková nerovnováha mezi talenty a rolemi, že případný ústup z předfinancovaných projektů nebude zaznamenán.”

Zpráva CB Insights State of Blockchain Q1 22 uvedla, že blockchainové a krypto start-upy zaznamenaly rekordní čtvrtletí financování, přičemž rizikové financování dosáhlo v tříměsíčním období historického maxima, když vyneslo 9,2 miliardy dolarů a překonalo předchozí čtvrtletí ve výši 400 milionů dolarů ve 4. čtvrtletí 2021. Jednalo se o sedmé po sobě jdoucí čtvrtletí rekordního financování blockchainu.

Dundon uvedl, že zaznamenal více tradičních technologických společností a zaměstnanců, kteří se pouštějí do kryptooblasti, což dále obohacuje trh práce v oblasti kryptografie.

“Většina pokrokově smýšlejících technologických společností minimálně vyčleňuje určitý rozpočet na to, aby se podívala, jak by mohla blockchain začlenit do svých stávajících modelů. Nejenže se do tohoto prostoru pouští více společností, ale také se sem hrnou kandidáti, protože tradiční technologie se snižují.”

Studie společnosti Linkedin zveřejněná v lednu letošního roku zjistila, že v letech 2020 až 2021 vzrostl počet pracovních nabídek souvisejících s kryptoměnami v USA o 395 %, zatímco v technologickém průmyslu došlo ve stejném období k nárůstu pouze o 98 %. Mezi nejčastěji poptávané pracovní pozice patřili blockchainoví vývojáři a inženýři.

Závěr

Pracovní kryptotrh má tendenci zpomalovat, když se snižuje cena BTC. To ale neznamená, že je vše ztraceno. Neváhejte se přidat také na náš oficiální discord server KRYPTOMAGAZIN CZ.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img