Bývalý předseda Fedu, Ben Bernanke, nevidí v bitcoinu žádnou hodnotu

4.7
(3)

A máme tu další zajímavé a kritické vyjádření na adresu bitcoinu, kdy Ben Bernanke, bývalý předseda amerického Fedu, prohlásil, že bitcoin (BTC) nesplňuje požadavky na prostředek směny nebo uchovatele hodnoty a on sám jej vnímá jako nástroj pro zločince.

Bernanke se pustil do bitcoinu

Ben Bernanke, který provedl USA bouřlivými časy finanční krize v roce 2008, se v nedávném rozhovoru poměrně ostře pustil do bitcoinu. Navzdory všeobecnému humbuku Bernanke vyjádřil přesvědčení, že se bitcoinu nepodařilo stát se zabijákem fiat měn nebo zlata.

Bernanke se domnívá, že k tomu, aby bitcoin nahradil fiat, musel by být použitelný v každodenních transakcích. Bernanke například poznamenal:

“Nikdo si za Bitcoin nekoupí potraviny, protože je to příliš drahé a nepohodlné.”

Ekonom také zmínil volatilitu digitálního aktiva jako další omezující faktor pro jeho přijetí jako prostředku směny. Bernanke dále hovořil proti argumentu, že lze bitcoin využít jako uchovatele hodnoty a přímo řekl:

“Zlato má základní užitnou hodnotu – používáte ho k vyplnění dutin – Základní užitná hodnota bitcoinu je fungovat jako výkupné nebo něco takového.”

Bernanke je přesvědčen, že bitcoin je hlavně nástrojem pro usnadnění nezákonných činností. Jeho názory na používání BTC k nezákonné činnosti jsou v rozporu se zprávami analytické společnosti Chainalysis a amerického ministerstva financí, ze kterých naopak vyplývá, že pro zločince zůstává volbou číslo jedna hotovost, neboť poskytuje nejvyšší míru anonymity. Navzdory všem těmto zprávám, narativ o bitcoinu jako nástroji pro nezákonnou činnost zůstává stále dosti rozšířený.

Bernankeho analýza navíc nezahrnuje pokroky v bitcoinové síti, jako je třeba vývoj technologie Lightning. Ta právě umožňuje efektivní provádění malých plateb. Stojí také za zmínku, že na základě této nové technologie přijaly Salvador a Středoafrická republika Bitcoin jako zákonné platidlo.

Pár slov k inflaci

Bernanke, který působil dvě funkční období jako předseda amerického Fedu, se také věnoval inflaci a vyjádřil přesvědčení, že inflace by měla klesat organicky s tím, jak budou řešena úzká místa v dodavatelském řetězci. Bernanke však varuje, že v situaci, kdy tyto problémy nebudou vyřešeny a Fedu nezbude než pokračovat ve zvyšování sazeb, bude pravděpodobně následovat recese.

Inflace ve Spojených státech zůstává navzdory nedávnému zvýšení sazeb ze strany Fedu rekordně vysoká a v dubnu meziměsíčně vzrostla o 0,3 % na 8, 5 procent, což jsou hodnoty, které v USA neviděli posledních 40 let.

Závěr

Od doby, kdy Fed začal více uplatňovat jestřábí politiku, investoři začali opouštět rizikovější investice, což (jak všichni vidíme) poškodilo akciové a kryptoměnové trhy. V době psaní článku se BTC obchoduje za 29 259 USD a spekulace, kde bude dno, neutichají.

Máte-li jakýkoli dotaz týkající se kryptoměn, neváhejte se přidat do naší diskuzní skupiny na Facebooku. Nezapomeňte se také připojit na náš oficiální discord server KRYPTOMAGAZIN CZ.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.7 / 5. Počet hlasujících 3

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
4 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Kenny

Ucelove vyzvracene zvasty cloveka, jez v kombinaci BTC uplne nerozumi a sebestrednym zajmem a snahou pospinit neco, co je zcela nove a vyviji se. Zase, objektivita tu zcela chybi.
To ze nekdo, udajne vytahne USA z ekonomickych problemu, a je zrejme za to ovesen ruznymi metaly, neznamena ze sebe nemuze udelat hlupaka na jine tema, byt podobne.

Milan
Hodnocení článku :
     

Prokazatelně nejvíce nezákonných transakcí na světě probíhá prostřednictvím hotovosti v USD tedy amerických dolarech. Na rozdíl od USD je Bitcoin je pseudonymní a tudíž jsou transakce dohledatelné. Podobné vyroky mají jediný cíl a to dočasně snížit cenu BTC pro výhodnější nákupy. Nákup BTC je sázka na to, že pokud se stávající likvidace fiat měn a nahrazení CBDC nepovede, bude BTC jednou z opravdu možných alternativ. Dodávám, že je mozne, že i BTC je výtvorem centrálních bank. V ideálním případě vyhrají privátní měny jako je Montero, Dero, Arrr a kde je anonymita transakcí nastavená defoltně.

Kenny

Pokud BTC stvorili ti gauneri jak uvadite tak to by byla hodně vysoká hra. Ale moc tomu nevěřím 🙂

Lhts

Tomu také nevěřím. mocným, kteří si natisknou kolik peněz chtějí preci stávající system vyhovuje. Leda ze by fiat svět poslali do kytek

spot_img