Pitný režim v horku: Co pít, jak často a v jakém množství?

Pitný režim v horku: Co pít, jak často a v jakém množství? Zdroj: Shutterstock

Již v měsíci květnu zažíváme horké a slunečné počasí. Právě proto bychom měli více dbát na pitný režim, než tomu bylo v chladných měsících roku. Pitný režim v horku má několik zásad, které se vyplatí dodržovat. Co tedy v horku pít, jak často doplňovat tekutiny a jaké množství nápojů za den přijmout?

Co pít v horku: Nejlépe čistou vodu bez bublinek

Základ pitného režimu v horku představuje čistá voda bez bublinek a cukrů. Do svého pitného režimu můžete zařadit také čistou neperlivou vodu dochucenou plátky citronů či okurek nebo čerstvými bylinkami.

Pitný režim v horku zkuste dále obohatit bylinnými nebo ovocnými čaji. V menším množství můžete pít rovněž přírodní minerální vody. V horku se naopak vyhněte syceným a slazeným limonádám, sladkým džusům, energetickým nápojům, kávě, silnému černému čaji, kolovým nápojům a samozřejmě také alkoholu. 

Zdroj: Shutterstock Jak často pít? V průběhu dne, i když nemáte žízeň

Pitný režim se snažte v horku rozvrhnout do celého dne. Od rána až do večera pijte průběžně a doplňujte do svého těla tekutiny i tehdy, když nemáte žízeň. Jestliže jste mimo domov, noste pití stále při sobě. 

V případě, že budete přes den pitný režim zanedbávat a ve večerních hodinách se jej budete snažit dohnat, tímto přístupem naopak děláte svému tělu medvědí službu.

Kolik vody v létě? Záleží na vaší hmotnosti

Nejlepším nápojem je v horkých letních dnech jednoznačně čistá neperlivá voda. Jenže kolik vody v létě vypít, aby toto množství bylo pro vaše tělo dostatečné? Přesné číslo se odvíjí od vaší hmotnosti. 

Řiďte se pravidlem, které říká, že na 10 kilogramů tělesné hmotnosti byste měli vypít 300 až 400 mililitrů vody. Jestliže tedy vážíte 60 kilogramů, v létě byste měli vypít 1,8 až 2,4 litru vody v průběhu jednoho dne.

Zdroj: Shutterstock Proč je pitný režim důležitý

Pitný režim je nesmírně důležitý pro správné fungování celého těla. Extra dbát byste na něj měli zejména během horkých měsíců v roce, protože právě v tomto období vám hrozí zvýšené riziko dehydratace. A co se děje s vaším tělem, když málo pijete?

Příznaky mírné dehydratace se neblaze promítnou ve vašem fyzickém i psychickém zdraví. Jste unavení a podráždění, máte problémy se soustředěním a může vás bolet i hlava. Zkuste tedy pravidelně doplňovat správné tekutiny v dostatečném množství, rozdílu si všimnete takřka okamžitě.

Zdroj: Stob.cz, Novinky.cz, Fyzioklinika.cz, Stobklub.cz
Autor:
Publikováno: 20. 5. 2022 09:41 Nahlásit obsah