CoinCorner nabízí Bolt Card, bezkontaktní platby BTC

5
(3)
Michaela Nocarová
Michaela Nocarová
Už od mala mě táhla technika a sci-fi. Studium IT mě dotáhlo až do světa kryptoměn, kde se pohybuji od roku 2014. Od té doby jsem se toho naučila již mnoho. A stále se mám co učit. Nejvíc mě na nich fascinuje, že spojují tolik světů dohromady a možnost svobodné volby. Bez hranic.

Karta Bolt Card společnosti CoinCorner je bezkontaktní a pohodlná platební karta. Produkt poukazuje na další etapu vývoje bitcoinu, vytvoření kruhové ekonomiky poháněné sítí Lightning Network. Možná je tato karta nápadem, který překoná propast mezi bitcoinem a širokou veřejností.

Karta The Bolt Card od společnosti CoinCorner

Na konferenci Bitcoin 2022 Jack Mallers oznámil, že Strike přinese platby Lightning do poloviny terminálů Point-Of-Sale v USA. Video, které Mallers prezentoval, však bylo jen ukázkou. Produkt ještě není připraven, natož aby byl již nasazen. Na druhou stranu, karta The Bolt Card již funguje. Platí však určité podmínky.

Společnost CoinCorner, která k nám přichází přímo z ostrova Man, popisuje kartu The Bolt Card jako “offline bezkontaktní kartu Lightning”. A po vzoru již zmíněného Jacka Mallerse popisují bitcoinovou síť jako “globální, otevřenou, decentralizovanou peněžní síť bez oprávnění”.

Generální ředitel společnosti CoinCorner Danny Scott prohlašuje:

“Jedná se o inovace z reálného světa s produkty z reálného světa, které pomohou lidem z reálného světa v každodenním životě.”

Mluví o debetní kartě “připojené k vašemu účtu CoinCorner”, s níž mohou uživatelé utrácet GBP, EUR nebo Sats.

Na videu výše lze vidět The Bolt Card v akci a zde Scott vysvětluje, co přesně se stalo:

“Offline NFC (bezkontaktní) karta “ťukla” na POS zařízení s podporou Lightning, které si vyžádalo požadovanou platbu, můj účet @CoinCorner popadl mé GBP, přeměnil je na BTC a okamžitě poslal BTC přes Lightning obchodníkovi, který je okamžitě vypořádal.”

Omezení a absence obrazovky

Prodejní bod debetní karty podle CoinCorneru spočívá v tom, že osobní platby Lightningem zatím nejsou praktické. Společnost se domnívá, že tyto transakce “stále nejsou tak efektivní a uživatelsky přívětivé, jak potřebujeme, aby byly pro široké publikum. Stále ještě otevíráme telefon, otevíráme aplikaci, skenujeme QR kód a pak provádíme transakci.”

Je to však skutečně problém? Platebních řešení založených na mobilních telefonech je mnoho a zdá se, že lidem vyhovují. Model QR kódů je poměrně běžný a není výlučný pro bitcoinové platby typu Lightning. Navíc lidé mají své telefony rádi. Každopádně ve Velké Británii jsou zřejmě bezkontaktní karty normou.

Omezení tohoto platebního řešení spočívá v tom, že ke svému fungování potřebuje pokladní zařízení CoinCorner podporující technologii Lightning. Společnost má “dnes v provozu zařízení v přibližně 20 obchodech na ostrově Man a v letošním roce je rozšíří po celé Velké Británii a dalších zemích”, ale i tak. Společnost CoinCorner každopádně slibuje, že jejím cílem je interoperabilita se sítí Lightning jako celkem, takže “brzy budete moci používat svou kartu Lightning Bolt Card v celých zemích”.

Druhé omezení by mohlo být více zatracující. Absence obrazovky znamená, že uživatelé nemohou ověřit údaje o transakci na svém vlastním zařízení. To znamená, že by museli důvěřovat obchodníkovi. To je velký problém vzhledem k tomu, že neoficiálním heslem bitcoinu je “nedůvěřuj, ověřuj”.

Závěr

Dá se namítnout, že žádné řešení není dokonalé a na všem se něco najde. Mělo by se však na základě toho ustupovat na bezpečnostních prvcích? Přeci jen jde o peníze. A co vy? Využívali byste takovou kartu? Přidejte se také na náš oficiální discord server KRYPTOMAGAZIN CZ.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 3

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img